Prövning

En prövning innebär att eleven läser in kursen på egen hand utifrån gällande kursplan.

En prövning kan man göra när man vill höja eller saknar betyg i en viss kurs. Eleven har inte rätt till lärarresurser under sin prövning. Sökande anmäler sig till prövning via vuxenutbildningens webbansökan och får sedan information om vilken lärare som har hand om prövningen. Se till att ha god framförhållning. Av läraren kommer prövande sedan att få information om hur prövningen går till i detalj och vilka tider för olika prov och/eller inlämningar som gäller. Både muntliga och skriftliga delar ingår vanligtvis. Beroende på ämne går prövningen till på olika sätt.

Du söker till ett av prövningstillfällena i högerspalten >>> och förväntas kunna genomföra examinationer under de angivna veckorna. Examinationerna sker på plats men vissa delar kan också ske online beroende på kurs.

Man kan endast göra prövning i kurser som erbjuds via vuxenutbildningen. Du kan göra prövning i en kurs du redan läst, för högre betyg, eller i en helt ny kurs. Du kan inte göra prövning i äldre kurser med betygen G, VG, eller MVG men vissa av dem har nya motsvarande kurser man kan göra prövning i för att höja sitt meritvärde.

Avgift som inbetalats kommer inte att betalas tillbaka i den händelse prövningen inte genomförs.

Så här gör du:

  1. Anmäl dig till prövning i vår digitala ansökan Länk till annan webbplats.. Du behöver en E-postadress och E-legitimation.
  2. Du kommer få besked av en studie- och yrkesvägledare om din anmälan beviljas eller inte.
  3. Får du din anmälan beviljad så betalar du din prövning. En prövning kostar 500 kronor per kurs som sätts in på bankgiro 5651-6552, Västerbergslagens utbildningsförbund, eller betalas på Swish nr: 123 313 86 90 ange prövning, namn och personnummer. Mejla sedan kvitto eller skärmdump till den Studie- och yrkesvägledare du har fått bekräftelse av. Om du har betyget F i kursen som ska prövas är prövningen kostnadsfri.
  4. När administratör fått din betalning kommer du få information om ansvarig lärare och dennes e-postadress. Ta kontakt direkt för att boka en tid för information och för att du ska hinna förbereda dig i god tid. När du träffar läraren ska du ha med legitimation. När du fått informationen från läraren kommer ingen återbetalning av avgiften att ske. I en del kurser görs distansprövningar via Arena utbildning, då får du istället skriftlig information via lärplattformen Exlearn.
  5. Du kommer att få information om när du har dina examinationer och hur dessa går till. Du ska vara tillgänglig för att göra examinationer de veckorna prövningen pågår. Dessa kan ske både på plats och online.

Läs mer om prövning: Skolverkets hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Prövningsperioder och provveckor ht24 och vt25 för grundläggande- och gymnasiala kurser.

  • Vecka 42-43, sista anmälningsdag den 30 augusti, 2024
  • Vecka 52-1, sista anmälningsdag den 8 november, 2024
  • Vecka 11-12, sista anmälningsdag den 24 januari, 2025
  • Vecka 21-22, sista anmälningsdag den 4 april , 2025

Provdatum för prövning som görs genom Arena utbildning kan anpassas inom prövningsperioden.

Bevis på betalning för prövning ska vara inlämnad senast sista anmälningsdag.

Se prövningstillfällen för vårdkurser här.