Gymnasiet

Gymnasiet

Ska du välja gymnasium?

Gymnasievalet 2021

Vill du läsa vidare, starta eget eller börja jobba direkt efter gymnasiet? Nu kan du välja fritt och skapa din egen framtid. Vi på VBU vill vara det självklara valet för dig när du ska göra ditt val. Här hittar du information om alla våra gymnasieprogram och dina olika valmöjligheter, men först några riktigt bra argument varför VBU är ett bra val.            

Många valmöjligheter
Våra gymnasieskolor finns i Ludvika, Grängesberg och Smedjebacken. Vi har ett brett utbud av både yrkesprogram och högskoleförberedande program,  13 olika program och två lärlingsutbildningar. Du som väljer ett yrkesprogram har möjlighet att komplettera din utbildning med kurser som ger högskolebehörighet. Inom varje gymnasieprogram finns det utrymme för individuellt val som gör att du kan anpassa din utbildning efter dina egna intressen.

Här lyckas du med dina studier
Vi ger dig rätt förutsättningar att lyckas med dina studier. Våra kunniga och engagerade lärare, som fått både pedagogiska priser och yrkespriser (Årets lärare, Årets pedagog, Årets UF: lärare, Årets eldsjäl-pris med mera),  hjälper och utmanar dig att nå dina mål.  Våra elever har också visat sin kunskap på olika nationella och internationella tävlingar. Visste du exempelvis att vi 2019 hade Sveriges bästa kockelever på RL-programmet, att vinnaren av Unga journalistpriset gick på SA-Mediaprogrammet, att Sveriges bästa säljare tog studenten på HA-programmet i våras, och att våra ES- och SA-Mediaprogrammet är som ett litet paradis för utveckling av unga filmare? Deras filmer (och de själva) åker jorden runt. Lärarna har stödtid inplanerad varje vecka om du behöver extrahjälp. Dessutom kan vår elevhälsa vara ett stöd och hjälp för dig i frågor kring ditt fysiska och psykiska mående. Allt detta är viktigt för att du ska kunna prestera ditt bästa i skolan. 

Internationellt fokus
Vi är en certifierad FN:skola och har flera program med internationell profil. Vår kvalificerade språkutbildning bedrivs på nio olika språk och kan ge dig Cambridgediplom (CAE) i engelska eller ÖSD-diplom i tyska. Elever på TE-programmet har möjlighet att göra sin praktik utomlands, medan elever på ES-programmet och SA-Mediaprogrammet får genomföra olika internationella projekt och samarbeten inom film och media.

God och hemlagad mat
Maten är mycket uppskattad av våra elever och lagas i våra egna kök med närodlade råvaror. Visste ni att på Smedenskolan har vi också vår egen restaurang so, m drivs av våra elever och lärare?

Träna på skoltid
Alla elever på VBU har tillgång till idrottshall, gym och bastu. Vi har även tolv idrottsfördjupningar i vår lokala idrottsprofil.

Egen dator
Du får en egen dator som arbetsredskap under hela studietiden samt behörighet till vår utbildningsplattform Vklass.

Studera vidare
VBU är ett av Sveriges vassaste gymnasier på att få elever godkända till högskolan. Ett utmanande och utvecklande studieklimat bidrar till att du blir väl förberedd inför framtida högskolestudier. Därför ingår också studieteknik, studieplanering och olika läs- och anteckningstekniker i undervisningen.

Jobb efter examen
Flera av våra utbildningar ger jobb direkt efter skolan. Särskilt de som har tagit examen från våra yrkesprogram har lätt att få anställning, speciellt elever på BA-, FT-, HA- samt RL-programmet. Elever som går på VO har garanterat jobb efter examen!

Starta eget
På många av våra program har du möjlighet att driva ditt eget UF-företag. Genom Ung Företagsamhet får du starta, driva och avveckla ett UF-företag under ett läsår. Det ger träning i kreativitet, företagsamhet och entreprenörskap. Våra UF-företagare har vunnit olika priser, bland annat SM-silver för ”årets hållbara företag” och Årets UF-företag i Ludvika.

Garanterat sommarjobb
Genom att VBU samverkar med företag i trakten har våra elever på IN-, TE-, EE- samt VO-programmet garanterat sommarjobb efter första läsåret.

Högkvalificerade gymnasieutbildningar
Våra utbildningar Teknikcollege och Vård- och omsorgscollege matchar de krav som arbetsmarknaden kommer att ställa på dig i framtiden och förbereder dig både för högskolan och arbetslivet. Genom att utbildningen sker i nära samverkan med arbetsgivare kan vi garantera att du redan tidigt under utbildningen skapar värdefulla kontakter inför framtiden.

Se mer om våra gymnasiutbildningar i vår utbildningskatalog eller klicka på "Våra program" nedan.