Studie- och yrkesvägledning

Studie- och yrkesvägledning

Till studie- och yrkesvägledningen på vuxenutbildningen kan du komma om du behöver hjälp att planera dina studier. De kan hjälpa dig att hitta rätt i ditt val av utbildning.

Relaterade dokument

Vi hjälper dig bl.a med att:

  • Planera dina studier
  • Sortera frågor och tankar angående studier/yrkesliv
  • Beräkna betygspoäng för att få slutbetyg/gymnasieexamen
  • Informera om behörigheter till olika utbildningar
  • Tipsa om bra informationskanaler
  • Ge information om studieekonomi 

Inför ett vägledningssamtal är det bra om du förbereder dig genom att titta på de utbildningar du är intresserad av eller det yrke du vill utbilda dig inom. Du måste alltid ha med dig dina betyg för att vägledaren ska ge dig rätt information.

Vi fattar inga beslut åt dig. Målsättningen med vägledning är att ge dig bättre beslutsunderlag för ditt val - ökad självinsikt och ökade kunskaper om vilka alternativ som finns och vad de kan innebära.      

För tidsbokning, frågor och kontakt med SYV och SYV-administratörer skriv till e-post: syv.vux@vbu.ludvika.se

Information angående Covid -19
Högbergsskolan hålls för närvarande stängd men vi erbjuder, precis som alltid,  studie- och yrkesvägledning via telefon och e-post. Vi har inga speciella telefontider utan svarar i telefon när vi inte är uppbokade med annat.  Vi erbjuder nu också vägledning via ett digitalt mötesrum som fungerar på både dator, mobiltelefon och surfplatta. Genom det digitala mötesrummet har vi möjlighet att dela och visa dokument och webbsidor på våra skärmar och vi har också möjlighet att se varandra som i ett helt vanligt vägledningssamtal. Tekniken är enkel, vi mejlar en länk  som du klickar på för att ansluta till mötet. Du bokar ditt vägledningssamtal via e-post och anger då om du vill mötas digitalt eller om du vill boka en telefontid.

Vi har en studie- och yrkesvägledare och två syvadministratörer

Pernilla Hijstee
Studie- och yrkesvägledare

Studie- och yrkesvägledning

Carolina Wålberg
SYV-administratör

Studiestartsstöd, frågor om studier och enklare vägledning

Lena Norström
SYV-administratör

Frågor om studier, enklare vägledning och nivåtester

Drop-in är förnärvarande inställda pga Covid -19 (SYV har drop-in på onsdagar 13-15 i sal Valvet där de kan svara på frågor kring studier, kursutbud och studieekonomi samt hjälpa till med Ansökan, Ändring av studieplan och Anmälan till prövning. Vid behov av längre vägledning bokas besök med SYV. )

Vanliga frågor & svar till SYV hittar du här.

Bra länkar kring dina studier:

CSN

Antagning.se

Studera.nu

Informationsverige

Om svenska skolan

Universitets och högskolerådet

Dala valideringscentrum