Fakta om programmet - Transportteknik

Fakta om programmet - Transportteknik

Älskar du att sitta bakom ratten? Fundera då om denna inriktning kan vara något för dig. Du lär dig trafikkunskap, transportsystem och logistik för arbete som yrkesförare. Samtidigt lär du dig köra, lasta, lossa och hantera gods. Du kommer också lära dig enklare reparationer av transportfordon.
Snabbfakta
Exempel på programgemensamma ämnen: 
Fordons- och transportbranschen
Fordonsteknik
Skola: 
Malmenskolan, Grängesberg

Kontaktperson:

Leif Svensson, 076 - 100 96 24
leif.svensson@vbu.ludvika.se

Transportinriktningen ger dig möjlighet att bli bland annat bli yrkeschaufför, inom yrket finns det många olika varianter av transporter med lastbil. Inom godshantering lär du dig lasta och lossa gods med hjälp av truckar och hjullastare av olika typer samt att hantera olika lastbärare.

Inriktningen ger dig yrkesexamen och har nära kontakt med branschen. På skolan har du möjlighet att efter genomförd godkänd utbildning utfärda olika körkort som C och CE, samt andra yrkeskompetensbevis. Efter utbildningen kan du arbeta som till exempel yrkeschaufför av olika slag, samt lager- och terminalarbetare eller logistiker. Efter gymnasiet finns det möjlighet för de som läst grundläggande behörighet till högskolan att läsa vidare på till till exempel transportledare.

Den praktiska utbildningen genomförs ofta med olika körningar på uppdrag av Ludvika kommun eller olika föreningar i kommunen, detta gör att utbildningen kommer nära det verkliga yrket och att elevernas steg från utbildning till bransch blir lättare.