Fakta om programmet

Fakta om programmet

Programmet ger en bred allmänbildning och grundläggande kunskaper inom kultur och olika konstformer. Estetiska programmet är ett högskoleförberedande program som leder till en högskoleförberedande examen.

Snabbfakta
Allmänt: 
Programmet ger en bred allmänbildning och grundläggande kunskaper inom kultur och olika konstformer.
Inriktningar: 
Bild och formgivning
Dans
Estetik och media
Musik
Teater
Exempel på programgemensamma ämnen: 
Estetisk kommunikation
Digitalt skapande 1
Musik produktion
Dansteknik 1
Skola: 
Högbergsskolan, Ludvika

Kontaktperson:

Eva Abrahamsson, 070 393 90 91
eva.abrahamsson@vbu.ludvika.se

Relaterade dokument

Bild och formgivning
Kreativa människor med goda bildkunskaper och känsla för färg och form behövs i allt fler yrken och sammanhang. På Estetiska programmets bildinriktning får du lära dig uttryck och kommunikation med bild och form. Eleverna arbetar praktiskt och teoretiskt inom konstens olika genrer. Du får lära dig om bildens roll i samhället, om designens färg, form och funktion, du får göra utställningar och samarbeta med andra i olika projekt. Givetvis får du också lära dig att använda moderna, digitala verktyg för att uttrycka dig.

Exempel på kurser som erbjuds:
Bild och form grundkurs, Bild, Form, Bildteori, Bild och form specialisering, Fotografisk bild, Formgivning  1 och 2, Estetisk kommunikation.

Dans
Du kommer i inriktningen arbeta med dansen som scenisk konstform och utvecklar dansteknik, musikalitet, sceniska förmåga och personliga uttryck. Man kommer sträva efter att bredda dina insikter och medvetenhet om dans och dess olika uttryck. 
Utbildningen ska ge dig teknikträning i framför allt modern och nutida dans, klassisk balett och jazzdans.

Exempel på kurser som erbjuds:
Dansteknik 1, 2, 3 och 4, Dansgestaltning 1, Dansteori, Koreografi och Dansimprovisation och komposition

Estetik och media
Vill du skapa och samtidigt är intresserad av digitala uttryck? Då kan inriktningen estetik och media på Estetiska programmet var något för dig. Inriktningen ska ge dig kunskap om digitala medier (med fokus på film) ur ett estetiskt perspektiv. Ljud, bilder och berättande står i centrum. Du kommer att reflektera över digitala uttryck ur olika perspektiv och du lär dig att analysera mediernas roll förr, nu och i framtiden. Du får också möjlighet att delta i olika internationella projekt, som till exempel filmfestivaler och workshops.

Exempel på kurser som erbjuds: 
Digitalt skapande 1, Film- och TV-produktion 1, Medieproduktion 1 och 2, Manus för film och TVMedier, samhälle och kommunikation 1 och Ljudproduktion

Musik
Här får du en bred musikutbildning med undervisning i ensemble, musikproduktion, körsång, individuellt instrument samt gehörs- och musiklära. På musikinriktningen får du individuella lektioner på ett valfritt instrument och du tränas under tre år att utveckla både scennärvaro och ett musikaliskt språk. Vi jobbar med såväl grundläggande musikteori som musikaliskt uttryck. I utbildningen ingår även musikproduktion, utrustning och kreativt skapande utifrån dina egna förutsättningar. Musikinriktningen är en inriktning för ALLA som har ett intresse av musik och ger unika möjligheter att utveckla dig själv och din kreativitet.

Exempel på kurser som erbjuds: 
Ensemble med körsång, Gehörs- och musiklära, Instrument eller sång 1, Ensemble 2, Musikproduktion 1 samt Bruksspel och ackompanjemang.

Teater
En del som väljer teaterinriktningen brinner för teater och vill fortsätta med det efter gymnasiet. Andra vill ägna sig åt något helt annat, men tycker att teatererfarenheterna är väldigt nyttiga att ha med sig. Du lär dig mycket om dig själv och andra människor, när du studerar teater och du stärker ditt självförtroende och vågar ta mer plats. Du utvecklar också din kreativitet och samarbetsförmåga och du lär dig att ta initiativ. Du får arbeta med teaterproduktioner där även musik och dans kan ingå och du lär dig hur man arbetar med scenografi, kostym, mask, smink, ljus och ljud. Vi läser och diskuterar pjästexter och vi ser många teaterföreställningar.

Exempel på kurser som erbjuds: 
Scenisk gestaltning 1, 2 och 3, Teaterteori, Fysisk teater, Regi, Sceniskt karaktärsarbete 1 och 2.

Att tänka på
Om du vill ha särskild behörighet till en viss högskoleutbildning är det viktigt att planera dina studier, hos oss kan du t.ex. välja Ma 2b som programfördjupning. Prata gärna med en studie- och yrkesvägledare om du vill studera vidare på högskolan.