Fakta om programmet

Fakta om programmet

Programmet ger en bred allmänbildning och grundläggande kunskaper inom kultur och olika konstformer. Estetiska programmet är ett högskoleförberedande program som leder till en högskoleförberedande examen.

Snabbfakta
Allmänt: 
Programmet ger en bred allmänbildning och grundläggande kunskaper inom kultur och olika konstformer.
Inriktningar: 
Bild och formgivning, ESBIL
Musik, ESMUS
Teater, ESTEA
Exempel på programgemensamma ämnen: 
Estetisk kommunikation
Konstarterna och samhället
Skola: 
Högbergsskolan, Ludvika

Kontaktperson:

Ann Eriksson, 0240-66 77 93
ann.eriksson@vbu.ludvika.se

Relaterade dokument

Inriktningar

Bild och formgivning

Kreativa människor med goda bildkunskaper och känsla för färg och form behövs i allt fler yrken och sammanhang. På Estetiska programmets bildinriktning får du lära dig uttryck och kommunikation med bild och form. Eleverna arbetar praktiskt och teoretiskt inom konstens olika genrer. Du får lära dig om bildens roll i samhället, om designens färg, form och funktion, du får göra utställningar och samarbeta med andra i olika projekt. Givetvis får du också lära dig att använda moderna, digitala verktyg för att uttrycka dig.

Exempel på kurser som ingår i de olika projekten:

Bild och form grundkurs, bild, form, bildteori, bild och form specialisering, digitalt skapande, formgivning  1 och 2, entreprenörskap.

Musik

Musikinriktningen har en ny inriktning: Musikproduktion. 

Här får du jobba med professionell musikproduktion i en modern musikstudio och lära dig allt om musikproduktion, utrustning och kreativt skapande - utifrån dina egna förutsättningar. Du får helt enkelt utveckla en idé till att bli en färdig slutprodukt som du också marknadsför, bloggar om, publicerar och utvecklar - på egen hand och tillsammans med andra producenter i klassen och utanför skolan. Varje elev på musikproduktionsinriktningen får en egen Digital Audio Workstation (DAW) för att kunna producera, spela in och mixa sin musik närsomhelst på dygnet. I vilken genre som helst!

Men det är inte enbart musikproduktion du får lära dig. På musikinriktningen får du dessutom individuella lektioner på ett valfritt instrument och du tränas under tre år att utveckla både scennärvaro och ett musikaliskt språk. Du får lära dig såväl grundläggande musikteori som musikaliskt uttryck. 

Musikproduktionsinriktningen är en inriktning för ALLA som har ett intresse av musik och ger unika möjligheter att utveckla dig själv som artist, producent och låtskrivare. 

Här skapar vi saker som både syns, hörs och som kan säljas!

Exempel på kurser som ingår i de olika projekten:
Musikproduktion 1 och 2, Ljudproduktion 1, Arrangering och komposition, Entreprenörskap, Ensemble med körsång, Instrument eller sång 1, Gehörs- och musiklära 1

Teater

En del som väljer teaterinriktningen brinner för teater och vill fortsätta med det efter gymnasiet. Andra vill ägna sig åt något helt annat, men tycker att teatererfarenheterna är väldigt nyttiga att ha med sig. Du lär dig mycket om dig själv och andra människor, när du studerar teater och du stärker ditt självförtroende och vågar ta mer plats. Du utvecklar också din kreativitet och samarbetsförmåga och du lär dig att ta initiativ. Du får arbeta med teaterproduktioner där även musik och dans kan ingå och du lär dig hur man arbetar med scenografi, kostym, mask, smink, ljus och ljud. Vi läser och diskuterar pjästexter och vi ser många teaterföreställningar.

Exempel på kurser som erbjuds: 

Scenisk gestaltning 1, 2 och 3, teaterteori, fysisk teater, regi, sceniskt karaktärsarbete 1 och 2, entreprenörskap.

Att tänka på

Om du vill ha särskild behörighet till en viss högskoleutbildning är det viktigt att planera dina studier. Prata gärna med en studie- och yrkesvägledare om du vill studera vidare på högskolan.