Fakta om programmet

Fakta om programmet

Utbildningen som passar dig som på olika sätt vill arbeta med människor som är i behov av stöd och hjälp. Vård- och omsorgsprogrammet är ett yrkesprogram som leder till en yrkesexamen.

Snabbfakta
Inriktningar: 
Vård- och omsorgsprogrammet, VOVAR
Exempel på programgemensamma ämnen: 
Hälsa
Medicin
Människan
Psykiatri
Psykologi
Samhällskunskap
Specialpedagogik
Svenska eller Svenska som andraspråk
Vård- och omsorg
Skola: 
Smedenskolan, Smedjebacken

Kontaktperson:

Karin Sandström, 0240-867 82
karin.sandstrom@vbu.ludvika.se

Relaterade dokument

Det här lär du dig om på programmet
Du lär dig om hälsa, ohälsa, funktionsnedsättning, medicin, pedagogik och psykologi. Du lär dig om människors olika behov och förstår vilken betydelse livsstilen har för hälsan. Du lär dig att bemöta människor på ett yrkesmässigt sätt. På programmet läggs stor vikt vid arbetsmiljöfrågor för att undvika arbetsskador och för att bygga upp en god hälsa.

Att tänka på
Om du vill ha högskolebehörighet är det viktigt att planera dina studier. Inom programfördjupningen, om skolan erbjuder det, kan du välja att läsa de kurser som behövs för att få grundläggande högskolebehörighet. Dessa är ytterligare en kurs i svenska eller svenska som andraspråk och en kurs i engelska. Prata gärna med en studie- och yrkesvägledare om du vill studera vidare.

Vård- och Omsorgsprogrammet har APL-samarbete framför allt med verksamheter inom Ludvika och Smedjebackens kommun och Landstinget Dalarna.