Fakta om programmet

Fakta om programmet

Målet med det industritekniska programmet är att du ska kunna arbeta inom industriell produktion eller andra områden där man arbetar med tillverkning, underhåll eller service. Industritekniska programmet är ett yrkesprogram som leder till en yrkesexamen.

Snabbfakta
Allmänt: 
Målet med det industritekniska programmet är att du ska kunna arbeta inom industriell produktion eller andra områden där man arbetar med tillverkning, underhåll eller service.
Inriktningar: 
Driftssäkerhet och underhållsteknik, INDRI
Produkt och maskinteknik, INPRK
Svetsteknik, INSVE
Exempel på programgemensamma ämnen: 
Industritekniska processer
Människan i industrin
Produktionskunskap
Produktionsutrustning
Skola: 
Högbergsskolan, Ludvika

Kontaktperson:

Amanda Hellqvist, 0240-86 60 3
amanda.hellqvist@vbu.ludvika.se

Det här lär du dig på programmet
Du lär dig använda industriell teknik och att delta produktion. Du får hantera utrustning, material och processer. Du lär dig om de olika produktionsleden, arbetets organisation, produktekonomi, användning av råvaror och energi, kvalitetssäkring och hur valet av material, metoder och teknik kan påverka samhälle och miljö.

På programmet läggs stor vikt vid arbetsmiljöfrågor för att undvika arbetsskador och för att bygga upp en god hälsa.

Inriktningar

 • Driftsäkerhet och underhåll
  Du lär dig om strategiskt och systematiskt underhåll. Inriktningen ger möjlighet till jobb som t.ex. automationsmekaniker, servicemekaniker eller underhållsmekaniker.
 • Produkt- och maskinteknik
  Inom Produkt och maskinteknik skapar du dig mycket breda och djupa kunskaper inom verkstadsteknik och industriteknisk produktion.
  Du lär dig allt ifrån att hantera verktyg och industriella utrustningar på korrekt sätt, till att bearbeta olika typer av material i både manuella och datorstyrda maskiner.  Inriktningen ger dig möjlighet till att få jobb som CNC-operatör.
 • Svetsteknik
  Du lär dig använda svetstekniker och lär dig plåtbearbetning. Inriktningen ger möjlighet till jobb som t.ex. svetsare, plåtslagare, resemontör.

Att tänka på
Om du vill ha grundläggande högskolebehörighet är det viktigt att du planerar dina studier. Du behöver då läsa ytterligare två kurser i svenska eller svenska som andraspråk och en kurs i engelska. Då har du alltid rätt att använda det individuella valet, men även att utnyttja möjligheten med utökat program. Prata gärna med en studie- och yrkesvägledare om du vill studera vidare.

Du har alltid rätt att välja ytterligare en kurs i idrott och hälsa och en estetisk kurs inom det individuella valet.

Några av företagen som programmet har APL-samarbete med: Ovako, ABB, Lemont, LogWeld, GIA, Malmens Mekaniska,Spendrups, MWUsab...