Fakta om programmet

Fakta om programmet

Snabbfakta
Inriktningar: 
Driftssäkerhet och underhållsteknik
Produkt och maskinteknik
Svetsteknik
Exempel på programgemensamma ämnen: 
Industritekniska processer
Människan i industrin
Produktionskunskap
Produktionsutrustning
Skola: 
Högbergsskolan, Ludvika

Kontaktperson:

Amanda Hellqvist, 0240-86 60 3
amanda.hellqvist@vbu.ludvika.se

INRIKTNINGAR

Driftsäkerhet och underhåll
Detta är en bred verkstadsutbildning som ger dig kunskaper om hur maskiner är uppbyggda, fungerar och styrs effektivt och hur man servar och underhåller industriutrustningen. Du lär dig också om strategiskt och systematiskt underhåll. Inriktningen ger möjlighet till jobb som t.ex. automationsmekaniker, servicemekaniker, underhållsmekaniker, resemontör eller industrirörmontör.

Produkt- och maskinteknik
Gillar du digitala maskiner och vill arbeta praktiskt med dem? Denna inriktning fokuserar precis på detta. Du skapar dig mycket breda och djupa kunskaper inom verkstadsteknik och industriteknisk produktion. Du lär dig allt ifrån att hantera verktyg och industriella utrustningar på korrekt sätt, till att bearbeta olika typer av material i både manuella och datorstyrda maskiner. Här ingår även datorprogrammen CAD och CAM. Inriktningen ger dig möjlighet till att få jobb som CNC-operatör, maskinreparatör, produktionstekniker eller verktygsmakare.

Svetsteknik
Denna inriktning är för dig som är kreativ och tycker att det verkar kul att svetsa. Du lär dig använda svetstekniker (kälfog och stumfog samt rörsvetsning i olika metoder) och plåtbearbetning. Du får också kunskap i olika datorstyrda skär- och gasmaskiner men även andra plåtbearbetningsmetoder. Inriktningen ger möjlighet till jobb som t.ex. svetsare, plåtslagare eller resemontör.

Efter programmet
Om du vill ha grundläggande högskolebehörighet är det viktigt att du planerar dina studier. Du behöver då läsa ytterligare två kurser i svenska/svenska som andraspråk och en kurs i engelska. Då har du alltid rätt att använda det individuella valet, men även att utnyttja möjligheten med utökat program. Du har alltid rätt att välja ytterligare en kurs i idrott och hälsa och en estetisk kurs inom det individuella valet.