Fakta om programmet

Fakta om programmet

Ett program för dig som är intresserad av språk, litteratur, historia, kulturhistoria och filosofi och som siktar på att studera vidare på universitet eller högskola.

Snabbfakta
Allmänt: 
Ett program för dig som är intresserad av språk, litteratur, historia, kulturhistoria och filosofi.
Inriktningar: 
Kultur, HUKUL
Språk, HUSPR
Exempel på programgemensamma ämnen: 
Filosofi
Moderna språk
Människans språk
Skola: 
Högbergsskolan, Ludvika

Kontaktperson:

Niklas Sjödin, 0240-66 77 14
niklas.sjodin@vbu.ludvika.se

Det här lär du dig på programmet
Du studerar människan förr och nu vilket bland annat innebär att du lär dig mer om kultur och kulturarv, litteratur, historia och filosofi. Språk är viktiga på programmet och du lär dig om interkulturella frågor och om samband mellan språk och kultur. Du utvecklar också din språkliga säkerhet och kreativitet i svenska, engelska och de övriga språk du väljer att läsa, för att kommunicera, reflektera, lära, analysera och tolka.

Inriktning

  • Kultur
    Du lär dig om kultur och estetiska uttrycksformer, litteratur, filosofi och psykologi. Du studerar och diskuterar olika kulturuttryck och kulturupplevelser ur olika perspektiv.
  • Språk
    Du får fokusera på att fördjupa dina kunskaper i språk och sambandet mellan språk, kultur och samhälle. Du lär dig om värdet av språk och hur språkkunskaper förstärker varandra. 

Att tänka på
Om du vill ha särskild behörighet till en viss högskoleutbildning är det viktigt att planera dina studier. Prata gärna med en studie- och yrkesvägledare om du vill studera vidare på högskolan.