Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Ser du en framtid som kock eller servitris/servitör? Då ska du välja Restaurang- och livsmedelsprogrammet – en utbildning som förbereder dig för ett spännande yrkesliv.

På Restaurang- och livsmedelsprogrammet kommer du till en värld av mat, service och kvalitet. Här lär du dig om restaurangens alla funktioner, som matlagning, livsmedel, servering, hygien, näringslära, specialkost och alkoholservering. Du får även kunskap i hur man planerar arbetet och driver en restaurang. En stor del av undervisningen sker under arbete i skolans egna restauranger, samt under praktiken ute på olika arbetsplatser. Utbildningen är en ingång till en bransch som befinner sig i ständig utveckling och där de som arbetar i branschen får möjligheten att utvecklas i samma takt, oavsett om du brinner för matlagning eller service. Karriärmöjligheterna är i det närmaste oändliga och slutar inte vid självklara yrken som kock eller servitör – de innefattar allt från dietist och bartender till restaurangchef. Branschen växer i snabb takt – både i Sverige och internationellt. Var man än befinner sig i världen finns det jobb.

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Inriktningar: Kök / Servering Examen: Yrkesexamen Var: Smedenskolan i Smedjebacken Under utbildningen: Programmet har APL-samarbete med ett stort antal företag inom restaurangnäringen; möjlighet att välja högskoleförberedande kurser Kontaktperson: Fredrik Hammarbäck, 073-046 26 94 fredrik.hammarback@vbu.ludvika.se
Vill du jobba i skolans egna restauranger?

Inriktningar

Kök / Servering

Gillar du att skapa upplevelser genom mat? Du lär dig om traditionella och moderna hantverksmässiga metoder, livsmedelsproduktion, matlagning, servering, måltiden som helhet, försäljning, service, hygien, näringslära, specialkoster och alkoholservering. Du lär dig också om planering, organisering, ekonomi och företagande och du utvecklar din förmåga att bemöta kunder och ge service.

Exempel på yrken som kanske intresserar dig som väljer inriktningarna Kök / Servering kan vara: kock, köksbiträde, kallskänka, sommelier, servitör / servitris, hovmästare eller skribent inom mat och vin.

Efter programmet

Om du vill ha grundläggande högskolebehörighet är det viktigt att du planerar dina studier. Du behöver då läsa ytterligare två kurser i svenska/svenska som andraspråk och en kurs i engelska. Då har du alltid rätt att använda det individuella valet, men även att utnyttja möjligheten med utökat program.

Kurser

Gymnasiegemensamma ämnen: 900 - 600 poäng Åk 1 Åk 2 Åk 3 Poäng
HT VT HT VT HT VT
Engelska 5 50 50 100
Engelska 6 50 50 100
Historia 1a1 50 50
Idrott och hälsa 1 25 25 25 25 100
Matematik 1a 50 50 100
Naturkunskap 1a1 25 25 50
Religionskunskap 1 25 25 50
Samhällskunskap 1a1 25 25 50
Svenska 1 / Svenska som andraspråk 1 50 50 100
Svenska 2 / Svenska som andraspråk 2 50 50 100
Svenska 3 / Svenska som andraspråk 3 50 50 100
Programgemensamma ämnen: 400 poäng Poäng
Branschkunskap för RL 50 50 100
Hygien 1 50 50 100
Närings- och livsmedelskunskap 50 50 100
Service & bemötande 1 50 50 100
Inriktning Kock 400 poäng Poäng
Matlagning 1 100 100
Servering 1 100 100
Mat & dryck i kombination 50 50 100
Drycker & ansvarsfull alkoholservering 50 50 200
Individuella val: 200 poäng 100 100 200
Gymnasiearbete: 100 poäng 50 50 100

Inriktning: Kock

Inriktningskurser – Kock: 600 poäng Poäng
Matlagning 2 200 200
Matlagning 3 200 200
Matlagning 4 200 200

Fördjupningskurser – Kock: 200 poäng Poäng
Specialkost 50 50 100
Entrepenörskap 50 50 100

Inriktning: Servitör

Inriktningskurser – Servitör: 600 poäng Poäng
Servering 2 200 200
Drycker 50 50 100
Arrangemang 50 50 100
Matsalshantverk 50 50 100
Barteknik 50 50 100

Fördjupningskurser – Servitör: 200 poäng Poäng
Service och bemötande 2 50 50 100
Entrepenörskap 50 50 100
Med reservation för ändringar Totalt 2500 - 2800 poäng