Personbilsteknik

Personbilsteknik

Fordons- och transportprogrammets inriktning personbilsteknik är på VBU utformat som en lärlingsutbildning. Här får du mycket kontakt med arbetslivet under utbildningen.

Du som väljer fordons- och transportprogrammets inriktning personbilsteknik får kunskaper inom diagnostik, reparation och service av lätta fordon. Utbildningen kan leda till arbete som personbilsmekaniker. Under utbildningen får du arbeta med många skilda uppgifter i verksamheten, från att ta emot en bil från en kund till att lämna över den efter reparationen.

Inriktningen är upplagd som en lärlingsutbildning, det innebär att minst hälften av utbildningen genomförs på en arbetsplats. Under det arbetsplatsförlagda lärandet har du en handledare, som har ett nära samarbete med din lärare på skolan. Det är ni tre tillsammans - du, din handledare och din lärare - som ser till att alla kursmål och uppgifter som hör till inriktningen finns med i din utbildning.

Att vara bilmekaniker handlar inte enbart om att utföra själva reparationen. Du får också träna på att kommunicera med kunden på ett bra sätt. Bilar av idag innehåller mycket elektronik och datorer, och som bilmekaniker får du därför träna på att läsa manualer och elscheman och att med hjälp av datorer göra felsökningar i olika system på bilen.

De gymnasiegemensamma ämnena och teoridelarna av karaktärsämnena läser du på skolan. Tack vare det nära samarbetet med arbetsplatsen kan teori och praktik följas åt. Mekaniker ska ofta provköra bilen före och efter reparation. Därför ingår ett antal körlektioner samt teoriprov och en uppkörning.

Just nu

27 mars
Tyck till om hemsidan!
Har du tips på förbättringar? Hör av dig: 0240-865 46

Bloggen

22 februari
Jobb- & Studiemässa!

Den 15 mars kl. 10-15 anordnas en jobb- och studiemässa i Folkets Hus i Ludvika.

Söker du jobb eller funderar på att plugga vidare?
Då ska du ta chansen att träffa arbetsgivare, universitet, högskolor och yrkeshögskolor för att få massor av information.

I år är Dalarnas YH-anordnare på plats och berättar om en mängd utbildningar bl.a. CNC tekniker, Tandsköterska, Spelutvecklare, Drift- och fastighetstekniker, Trafiklärare  IT-infrastrukturspecialist, Fjäll- och äventyrssledare, Bergarbetare, Kökschet och mycket mer.

På plats som utställare finns även många lokala arbetsgivare.

 

Theres Hedman

Läs mer ›