El- och energiprogrammet

El- och energiprogrammet

Intresserad av teknik, el och programmering och känner att du är händigt lagd och bra på logiskt tänkande? Då kan el- och energiprogrammet vara någonting för dig! 

Vill du bli servicetekniker eller installationselektriker? Vill du arbeta inom produktion, installation eller service och underhåll? På el- och energiprogrammet har du möjlighet att kombinera teori och praktik för att nå dit.

Framtiden för elever vid el- och energiprogrammet ser ljus ut. De kommer att utbildas för att ta hand om samhällsviktiga funktioner inom produktion, installation och distribution av el-, energi- och vattensystem. Eleverna får också lära sig att utföra arbetsuppgifter inom dator- och kommunikationsteknik och IT-infrastruktur. Behovet av kunniga tekniker är mycket stort.

Elinstallationsbranschen har genomgått en omfattande omvandling och utveckling och står inför stora förändringar i framtiden. Tack vare den snabba teknikutvecklingen tillkommer nya krav, bland annat inom larm, säkerhet och data. Dessutom kommer utvecklingen inom EU att innebära att nya och högre krav ställs på branschen i framtiden.

Eftersom utbildningen är serviceinriktad får eleverna träna sig att uttrycka sig i tal och skrift på både svenska och engelska. Social kompetens, service och säkerhetstänkande är också viktiga bitar.

El- och energiprogrammet är ett yrkesprogram som leder till en yrkesexamen. Du kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera inom yrkeshögskolan. Du kan också välja att läsa extra kurser för att studera vidare på högskolan.

På el- och energiprogrammet kan du välja en av två inriktningar – automation eller elteknik. Läs mer om inriktningarna i menyn till vänster!