Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Tycker du om att laga mat eller servera och ser en framtid inom restaurangbranschen? Restaurang- och livsmedelsprogrammet är den verklighetsförankrade utbildningen som förbereder dig för yrkeslivet. Alla som vill har även möjlighet att läsa till de högskoleförberedande ämnena.

På restaurang- och livsmedelsprogrammet lär du dig både traditionella och moderna metoder, livsmedelsproduktion, matlagning, servering, måltiden som helhet, försäljning, service, hygien, näringslära, specialkoster och alkoholservering. Du får även utbildning och kunskaper i planering, organisering, ekonomi och företagande.

En stor del av undervisningen innebär att du som elev arbetar praktiskt i skolans egna restauranger. Du får arbeta i storköket som ser till att elever och lärare får god och näringsriktig mat varje dag och i restaurangen som tar emot allmänheten som gäster. Dessutom åtar sig skolan beställningar av olika slag under kvällar och helger, något som brukar vara väldigt uppskattat av eleverna.

Gymnasiegemensamma ämnen integreras i viss mån i den praktiska undervisningen. Till exempel får du som elev presentera menyn muntligt, skriva matsedlar, kostnadsberäkna och göra inköp. 

De programgemensamma ämnena ingår till stor del i det praktiska arbetet.

Utbildningen passar dig som villa arbeta med ett praktiskt och serviceinriktat yrke med konstnärliga inslag. Antalet jobb inom restauranger har ökat de senaste tio åren och det finns goda utsikter att utvecklingen blir fortsatt bra de kommande tio åren.

Du som är mer intresserad av en karriär inom affärsturism eller hotellbranschen kan välja att lägga till kurser inom dessa ämnen.

Restaurang- och livsmedelsprogrammet finns på Smedenskolan i Smedjebacken. Smedenskolan är en liten skola som skapar stor trygghet bland eleverna. Alla känner alla här, både elever och lärare.