Studie- och yrkesvägledning

Studie- och yrkesvägledning

Till studie- och yrkesvägledningen kan du komma om du behöver hjälp att planera dina studier. De kan hjälpa dig att hitta rätt i ditt val av utbildning.

Vi hjälper dig bl.a med att:

  • Planera dina studier
  • Sortera frågor och tankar angående studier/yrkesliv
  • Beräkna betygspoäng för att få slutbetyg/gymnasieexamen
  • Informera om behörigheter till olika utbildningar
  • Tipsa om bra informationskanaler
  • Ge information om studieekonomi 

Inför ett vägledningssamtal är det bra om du förbereder dig genom att titta på de utbildningar du är intresserad av eller det yrke du vill utbilda dig inom. Du måste alltid ha med dig dina betyg för att vägledaren ska ge dig rätt information.

Vi fattar inga beslut åt dig. Målsättningen med vägledning är att ge dig bättre beslutsunderlag för ditt val - ökad självinsikt och ökade kunskaper om vilka alternativ som finns och vad de kan innebära.      

För tidsbokning och frågor nås vi enklast via e-post: syv.vux@vbu.ludvika.se

Pernilla Hijstee
Studie- och yrkesvägledare

Kurser på grundläggande- och gymnasial nivå

Yrkesutbildningar 

SFI - Svenska för invandrare

SYV har drop-in på onsdagar 13-15 i Valvet för pågående elever som vill ändra sin studieplan men övriga personer med frågor kring vuxenutbildning kan få hjälp med svar kring studier, kursutbud, studieekonomi och hjälp med ansökan. Vid behov av längre vägledning bokas besök med SYV. Drop-in är inställd vecka 50.

Från den 1 november till den 17 januari är vår studie- och yrkesvägledare föräldrarledig. Vi kan under den perioden inte erbjuda någon djupare vägledning. Vår kundbokare Carolina Wålberg komemr att under perioden hantera enklare vägledningssamtal. Drop-in på onsdagar fortsätter och kommer att bemannas av Carolina Wålberg, biträdande rektor Jessica Mattsson och rektor Karin Pihlström.

Nästa kursstart är den 14 januari 2019 med sista ansökningsdag var den 5 december. Efter den 5 december tar vi in vid mån av plats. 

Vanliga frågor & svar till SYV hittar du här.

Bra länkar kring dina studier:

CSN

Antagning.se

Studera.nu

Informationsverige

Om svenska skolan

Universitets och högskolerådet

Dala valideringscentrum