Utbyten

Utbyten

Är du som elev på VBU intresserad av att åka iväg på ett utbyte till ett annat land?
Våra SYV:ar hjälper dig i så fall gärna med tips och vägledning.

Här nedan kan du läsa en intervju med Linnea som varit iväg på utbyte.

Namn: Linnea Källgren
Utbytesland: Kanada
Längd: 1 år
Organisation: YFU - Youth For Understanding

När kom du på att du ville åka på ett utbyte?
Tanken kom nog upp för första gången i nian tror jag.

Hur fick du reda på att det var möjligt att åka iväg på ett utbyte?
Jag har alltid varit intresserad av andra länder och sen en dag kom det hem reklam i brevlådan om språkresor och om utbytesår. Så jag gick in på en massa hemsidor och kollade in olika organisationer och bestämde mig för vart och när jag ville åka.

Hur/Vad gjorde du för att få åka iväg?
För att kunna åka iväg är det viktigt att först och främst välja vilken organisation man vill åka med. Jag åkte med YFU (Youth For Understanding) för att jag tyckte de verkade bra. Men alla organisationer har sina fördelar och det beror lite grann på var man vill åka också. Till exempel var det inte så många som erbjöd Kanada, som jag ville åka till. Sedan när man anmält sig kommer det en person hem till dig för att göra en kort intervju. Intervjun är mest till för att kolla att man är lämplig som utbytesstudent. Blir man godkänd där får man börja fylla i en massa papper, men information om dig själv, om familjen, betyg, språkkunskaper och visumansökan.

Visste du vilket land du ville åka till?
I början var jag väldigt tveksam till var jag ville åka. Jag funderade på både USA, Kanada, Chile, Argentina, Nya Zeeland och jag vet inte allt vad det var. Men till slut beslutade jag mig för Kanada.

TorontoBasebollmatchLönnsirap

Hur var det att vara borta så länge?
Det gick förvånansvärt bra att vara borta i nästan ett år. Jag trodde jag skulle få mycket mer hemlängtan än vad jag faktiskt fick. Sen kommer det ju helt klart jobbiga stunder också, men det är bara att bita ihop för det blir bättre.

Vad var det bästa med att åka iväg på ett utbyte?
Det bästa är att få så himla många nya vänner på andra sidan jordklotet. Vi håller kontakten dagligen, även nu när jag är hemma och kommer träffas igen om bara några månader. En annan jättehäftig sak är att man blir flytande i ett annat språk.

Vad var det jobbigaste med att vara borta ett år?
Det jobbigaste var nog i början innan man kommit in i allt det nya. Innan man helt förstått hur till exempel hur skolan fungerar eller vilken plats man skulle ta i sin värdfamilj. När allt det fallit på plats flyter allting på rätt bra.

Hur var det att gå i skolan i ett annat land med ett annat språk?
Jättehäftigt! Jag älskar min kanadensiska skola för vi hade så bra sammanhållning och alla var verkligen engagerade i skolan. School spiriten fanns där varje dag, och man hejade på skollagen när de tävlade i någon sport. Det fanns många aktiviteter utanför skolan så folk var tillsammans hela dagarna, alltså från det att skolan började kl. 8.54 (dum tid, jag vet) tills det att aktiviteterna var över vid ungefär kl 17. 

Vad läste du för ämnen i skolan där?
I den kanadensiska skolan läser man bara 4 eller 5 ämnen per termin. Men då har man också samma lektioner varje dag. Så den första terminen läste jag matte, engelska, historia och orkester, och den andra terminen hade jag politik, franska, kanadensisk lag och idrott.

HistorialektionLinnea KällgrenSkolan i Kanada

Får du tillgodoräkna något ämne du läste där eller måste du läsa ett extra år i skolan här?
Jag får tillgodoräkna mig engelskan som jag läste, idrotten och franskan. Jag behövde inte gå om ett år men normalt sett ska man nog räkna med att behöva göra det.

Vad var de största skillnaderna mellan att bo och leva utomlands mot här?
Språket – såklart. Och att folk är mycket mer öppna och pratsamma än vi är här i Sverige. Skolan är också ganska annorlunda egentligen, men annars är det faktiskt inte så mycket som skiljer sig åt i Kanada och i Sverige. Folk lever ganska lika liv här som där.  

Skulle du rekommendera andra att åka på ett utbyte? Vilka passar det? 
Jag rekommenderar definitivt alla att åka utomlands. Det behöver inte ens vara ett år, något som kanske många tror. Man kan vara borta i en termin också, och vill man åka iväg under en ännu kortare tid så finns det alltid språkresor. Men på ett år hinner man komma in väldigt bra i den nya kulturen och skaffa bra kompisar.

Att åka som utbytesstudent passar alla de som har minsta intresse av andra länder och kulturer. Man behöver inte vara världens modigaste eller mest utåtriktade person – bara man har viljan och lusten att upptäcka något nytt räcker det alldeles utmärkt.

Är din familj tvungen att ta emot någon medan du åker iväg?
Med de allra flesta organisationer finns inget krav på att ta emot en student medan man själv är borta. Dock är det en jätterolig erfarenhet, och min familj har gjort det två gånger bara för att det är så himla spännande och givande.