Elever

Elever

Är du nyfiken på vård- och omsorgsprogrammet på VBU? Här kan du läsa vad elever på programmet tyckt och tänkt.

"Vi får hjälp av skolan med körkort"

Alexandra Andersson ville bli polis eller ambulanspersonal när det var dags att välja program i nian, så därför valde hon vård- och omsorgsprogrammet.

– En bra grej med VO är att man får hjälp med körkortet, man får 5000 kronor av skolan, men bara om man ligger i fas och lämnar in alla kvitton. Det är verkligen jättebra för man kommer behöva körkort för de yrken man utbildar sig till.

Alexandra tycker det är väldigt roligt när de har metodövningar i skolan. Då får de testa de praktiska delarna inom vård- och omsorg som stick i finger, blodtryck, lägga förband och ta spruta.

Hon kommer ha nytta av många saker de lär sig på programmet, säger hon.

– Alla de praktiska saker vi lär oss kommer man ha nytta av i privatlivet, men jag tror även att jag kommer ha nytta av hur man till exempel känner igen olika sjukdomar.

Alexandra avslutar med att berätta att hon blivit mycket bättre på att prata med människor under utbildningens gång.

– Förut tyckte jag att det kunde vara jobbigt att prata med folk jag inte kände på telefon, men nu har man patienter man måste prata med. Vi lär oss att man måste vara professionell i sin yrkesroll och kunna prata med alla även om man har en dålig dag. Det är något jag verkligen tycker är jättebra att lära sig.

"Jag vill bli obducent"

Julia Söderberg går på vård- och omsorgsprogrammet på VBU. Hon är väldigt målmedveten. Ända sedan hon gick i fyran på mellanstadiet har hon vetat att hon vill bli obducent.

Och det blir man inte i en handvändning, först måste man utbilda sig till läkare och sedan till specialist inom patologi, vilket kan ta ytterligare fem år efter läkarutbildningen.

– Jag har alltid velat hjälpa människor, och därför är en av de bästa sakerna med VO, att man får lära sig vad som kan vara symptom på livshotande sjukdomar, vilket gör att man kan hjälpa människor i en nödsituation.

– Vård- och omsorgsprogrammet var faktiskt bättre än jag trodde. Det är mycket ansvar och studier, men det är ändå jättekul.