Elever tycker

Elever tycker

Är du nyfiken på teknikprogrammet på VBU? Här kan du läsa vad elever på programmet tyckt och tänkt.

"Jag kan söka vidare till nästan allt"

Joacim Gärds, TE13, valde att gå teknikprogrammet då hans favoritämnen i skolan var matte och fysik plus att han alltid varit teknikintresserad.

– Det som är bra är att du kan hålla på med nästan vad du vill i framtiden, det är en så bred linje så du kan söka vidare till nästan allt. Sen finns ju T4 här på VBU så man har möjligheten att bli gymnasieingenjör.

När Joacim berättar om programmet så nämner han att det är mest teoretiskt men de har lite praktiska inslag.

– På tekniken beställde vi hem en egendesignad våg som vi fick testa, jag tyckte det var kul att se hur den fungerade. Vi har även varit ute på studiebesök på ABB, Ovako och Atlas Copco vilka är företag där vi skulle kunna tänkas hamna i framtiden.  

Joacim tycker det är viktigt att de får lära sig att acceptera vissa saker.

– Vissa lagar inom fysiken är på ett visst sätt och det är bara att acceptera. En annan viktig sak vi blir duktiga på är problemlösning.

I framtiden tänker Joacim att han ska bli ingenjör men han vet inte riktigt vad han kommer att vilja arbeta med som ingenjör.

Han avslutar med att tillägga att det är roligt på teknikprogrammet.

– Vi har väldigt bra sammanhållning i klassen!

"Jag gillar teknik och att bygga saker"

Jenny Karlsson, TE12, valde Teknikprogrammet för att det är en bred linje.

– Jag hade inte bestämt mig vad jag ville bli, och jag tyckte att teknikprogrammet gav störst möjlighet att få mest kunskap. Man lär sig mycket om en massa olika saker.

– På inriktningen design och produktutveckling, som jag valt, får vi lära oss om design, till exempel har vi lärt oss hur olika färger påverkar olika människor. Det är väldigt intressant.

– Vi har mycket kreativa lektioner, till exempel har vi CAD (Computer-aided-design) en och en halv timme varje vecka och tre timmar bild och form på torsdagar. 

Jenny berättar att hon blivit mer utåtriktad på gymnasiet. Tidigare var hon väldigt blyg, men nu har hon till exempel representerat programmet både på tjejkvällen de brukar ha varje år och vid besök på högstadierna i Ludvika och Smedjebacken.  

– Jag vågar helt enkelt mycket mer nu.

Jenny vet att hon vill plugga vidare, just nu funderar hon på att utbilda sig till byggingenjör eller arkitekt.

– Jag gillar teknik och att bygga, helst vill jag arbeta med något som involverar både delarna.

– Sammanfattningsvis tycker jag att det är bra att gå teknikprogrammet, det är skönt att gå med nästan bara killar. På något sätt blir det mindre press på en och man får vara sig själv. 

”Inblick i företag”

André Lehto, TE11, tyckte att det var svårt att välja program till gymnasiet. Ett test i skolan visade att teknikprogrammet kunde vara lämpligt, och det är ett val han inte ångrar.

– Eftersom vi hör till Teknikcollege har vi en hel del samarbete med olika företag. Under första året har vi haft praktik två gånger och dessutom var vi garanterade att få sommarjobb. Vi får inblick i hur företagen arbetar och mycket kontakter inom arbetslivet.

Mycket av arbetet i skolan görs i basgruppen, även om det ibland förekommer individuella arbeten också.

– Det är bra att vi får träna på att samarbeta i grupp, och vi har också lärt oss de olika stegen när man arbetar i projekt. Nyttig kunskap att ha med sig ut i arbetslivet.

Ett av projekten under det första året var att konstruera och bygga en våg som fungerar.

– Vi fick börja med att göra ritningar, sedan beställa delarna som behövdes och så bygga ihop den, berättar André, som redan har bestämt sig för att plugga vidare till högskole- eller civilingenjör efter gymnasiet.