Elever tycker

Elever tycker

Här kan du läsa om vad våra elever tycker om utbildningen.

"Spännande med journalistik"

Jesper Hamberg valde samhällsvetenskapsprogrammet för att han är intresserad av media och journalistik. Han valde inriktningen medier, information och kommunikation av samma anledning.

– Det är inriktningsämnena som jag gillar mest. Dessutom är programmet brett, man kan bli mycket. Jag tror att mitt medieintresse har utvecklats för att jag har spelat mycket musik.

– En gång fick vi i uppgift att intervjua och fotografera någon och skriva en artikel om det sedan. Det var nog en av de roligaste uppgifterna vi fått.

Jesper berättar att det blir mycket praktiska övningar, ungefär ”fifty-fifty”, vilket är bra. 

– Jag vill ju kanske bli journalist och då tror jag att det är väldigt viktigt att lära sig skriva bra. Vi har lärt oss en del på programmet än så länge, själva grunden.

Sedan Jesper började på programmet har han börjat läsa tidningar oftare, och han tänker mer på hur artiklarna är upplagda än vad han gjorde förut. Samma sak händer när han lyssnar på radio.

– Vi var på studiebesök på SR i Stockholm med skolan och fick vara med i studion under livesändning. Det var verkligen kul att se hur det fungerar.

I framtiden kommer Jesper att arbeta inom media, eventuellt kommer han läsa vidare till journalist. 

– Att gå på samhällsvetenskapsprogrammet är roligt och man lär sig mycket. Inom medieinriktningen är vi dessutom ganska få, så vi får mer tid med läraren på lektionerna, förklarar Jesper.

"För mig är det viktigt att påverka"

Clara Fritzon valde samhällsvetenskapsprogrammet för att man kan studera vidare till nästan vad som helst när man tagit examen. Det var inte förrän hon började på gymnasiet som hon insåg att det var intressant med samhällsfrågor och politik.

– I nian kändes det som att man många gånger tänkte: ”Vad ska jag göra med det här?” Men nu känns det verkligen som att man lär sig saker som man kommer att få användning för.

Ett av de roligaste momenten hittills var när deras klass delades in i partier och fick debattera mot varandra.

– Det var väldigt kul och väldigt lärorikt. Det har man förstått nu att det är viktigt att våga propagera för sin sak.

Under det första studieåret var det mycket pluggande, men nu när Clara och hennes kamrater börjat inriktningar blir det mer praktiskt lärande. Just nu håller de till exempel på att skapa en reklamfilm.

– Medvetenhet och kritiskt tänkande är viktigt idag och det också är någonting som genomsyrar hela samhällsprogrammet, berättar Clara. På programmet har man både mycket ansvar och mycket frihet, man får välja sin egen väg framåt bara man lär sig.