Elever tycker

Elever tycker

Är du nyfiken på restaurang- och livsmedelsprogrammet på VBU? Här kan du läsa vad elever på programmet tyckt och tänkt.

"Skolan har ändrat mitt sätt att se på mat"

Simon Bergqvist valde restaurang- och livsmedelsprogrammet på grund av hans intresse för att laga mat.

– Min syster gick också RL och jag har varit med mycket när hon lagat mat. Det finns så himla mycket man kan göra i köket.

När Simon gick i åttan började hans klass gå på lektioner i hemskunskap.

– Jag har alltid varit en sportfåne och gillat idrottslektionerna mest, men efter ett tag insåg jag att jag gick och längtade ännu mer till hemkunskapslektionerna. Det var kul att laga mat.

Nu bor Simon i egen lägenhet och han brukar experimentera mycket i sin kokvrå när han lagar mat.

– Man får nästan cellskräck i det lilla utrymmet, men det är kul eftersom man kan prova mycket när man är den enda som ska smaka.

En av de saker som Simon uppskattar mest med restaurang- och livsmedelsprogrammet är att eleverna kommer så nära lärarna. 

– De accepterar, hälsar på och pratar med alla. Vi har jätteroligt på köksdagarna, pratar och skojar mycket, och lärarna hänger gärna på. Sedan är det ju inte bara fjanteri utan man lär sig ju mycket också, men det är en bra stämning. 

På programmet får man inte bara lära sig stå i kök och servera, eleverna lär sig till exempel om hygien, att ha eget företag, samt kost och hälsa.

Ett av de roligaste projekten Simon har varit med på var ett julbord. 

– Vi förberedde flera månader i förväg, men det som var mest kul var själva dagen. Vi arbetade från halv nio till elva på kvällen. Vi lagade, gjorde iordning och ställde fram all mat. Gästerna var nöjda och tacksamma. Det var riktigt kul.

Simon tycker att det är viktigt att vara öppen, prata och ha kul med sina arbetskamrater.

– Annars blir det tröttsamt att stå i ett kök i tio timmar.

– Restaurang- och livsmedelsprogrammet har förändrat mitt sätt att se på mat. Jag har förstått hur viktigt det är att äta rätt. Jag vet nu vad snabbmat, färdigmat och halvfabrikat innehåller och hur det framställs. Om det står att det är 80 procent kött i pannbiffen, då är det ju fortfarande 20 procent som är något annat. 

Först och främst vill Simon få ett arbete, men han drömmer om att få sommarjobb på västkusten och långt fram i tiden kanske han vill öppna eget.

– Först måste jag känna efter om det här är det jag verkligen vill göra. 

Simon tycker att det är kul, lärorikt och smakrikt att gå RL. 

”Kul att skapa rätter”

Rebecka Holmdahl gillar att laga mat och därför kändes valet till gymnasiet ganska givet.

De första två åren är en blandning av teori och praktik. Bland annat läste vi livsmedelskunskap och hygien. Nu i trean är det mest praktiskt arbete, förklarar Rebecka.

- Det bästa är att få vara i köket och laga mat till elever och gäster. Ofta får vi råvaror och skapar rätterna själva, då är det extra kul att få beröm för maten!

Och beröm – det har Rebecka och hennes kompisar verkligen fått. Som ett av sex lag gick de till Sverigefinal i tävlingen Unga ekokockar 2011. Hon berättar att tre lag från VBU blev uttagna till regionfinalen i Gävle i maj och hennes lag vann tävlingen. Finalen gick i Växjö i september.

- Mjölby vann och vi andra kom på andra plats. Vi lagade förrätt, varmrätt och dessert med hjälp av en lista med råvaror.

Efter gymnasiet flyttar hon till Göteborg för att jobba på någon av de finare restaurangerna. Tre år ska man ha arbetat för att få kalla sig kock. Efter det räknar hon med att utbilda sig till köksmästare.

Vi önskar Rebecka lycka till!