Elever tycker

Elever tycker

Är du nyfiken på indstritekniska programmet på VBU? Här kan du läsa vad elever på programmet tyckt och tänkt.

"Vill börja jobba direkt"

Jacob Karlberg valde industritekniska programmet för att han ville få jobb direkt efter gymnasiet. 

– Inriktningen driftsäkerhet och underhåll valde jag för att det var roligast. Vi lär oss ta hand om och laga maskiner. Efter utbildningen kan man arbeta som mekaniker på olika industrier.

På industritekniska programmet får man lära sig mycket genom praktiska övningar i verkstaden på Högbergsskolan. Det och praktiken hos riktiga arbetsgivare tycker Jacob är roligast. 

– En av de viktigaste sakerna vi får lära oss om är säkerheten och hur man kontrollerar den.

– Att gå industritekniska programmet är roligt, det är bra lärare och det är lätt att få jobb när man är färdig, förklarar Jacob.

"Det är det här jag vill göra"

Tobias Blomfjord hade till en början inga tankar på att arbeta inom industrin. Han hamnade på programmet av en slump. Något som visade sig vara det bästa som kunde hända.

– Det visade sig vara väldigt bra! säger Tobias och skrattar.

– Nu vet jag att det är det här jag vill hålla på med. Allra helst vill jag arbeta som CNC-operatör.

På industriprogrammet är det mycket praktiskt arbete. Allt för att eleverna ska kunna träna praktiskt på det de lärt sig. Bland annat har Tobias tillverkat en hammare och en ljusstake.

– En del teori behöver vi förstås också. Ritningsläsning är exempelvis a och o för att kunna arbeta i yrket och det krävs även en hel del matematik.

En CNC-operatör programmerar maskinen med koder som sedan maskinen utför. Utrustningen laddas sedan med material och bearbetas enligt programmet.

– Jag tror inte det blir några problem med att få jobb efter gymnasiet. Finns det inte i Ludvika så får jag väl flytta, konstaterar Tobias.