Elever tycker

Elever tycker

Är du nyfiken på handels- och administrationsprogrammet på VBU? Här kan du läsa vad elever på programmet tyckt och tänkt.

"Vill sälja stort"

Johanna Karlsson valde handels- och administrationsprogrammet för att hon tyckte det verkade intressant och för att det är en bra utbildning för framtiden.

– Det är ju en yrkesförberedande utbildning så man kan jobba direkt efter, och de flesta får jobb direkt. Förra trean som gick ut var cirka 30 elever och det var bara en som inte hade något att göra när de tog studenten. Men man kan även läsa till några kurser och få behörighet för att läsa vidare på högskola vilket jag hade tänkt göra.

Det Johanna tycker är bäst med programmet är deras lärare.

– De är väldigt engagerade och härliga. Något annat som är bra är att det är mycket praktiskt. Vi diskuterar istället för att bara läsa i böcker. Man är nästan alltid aktiv. Vi har även 15 veckor praktik vilket är jättebra för att man får testa på olika yrken. Jag trodde först att jag ville arbeta på kontor, men efter praktiken har jag insett att det inte är min grej.

– Det viktigaste vi lär oss på programmet är att prata inför folk. Vi har många presentationer, så man blir van. När jag slutade nian kunde jag inte ens prata inför klassen men nu är det inga problem alls. Vi får även lära oss mycket om kroppsspråk och hur man ska föra sig för att ge ett bra intryck.

Johanna avslutar med att tillägga att utbildningen i sin helhet är jätterolig. Det blir aldrig långtråkigt eftersom utbildningen är väldigt varierande.

”Mycket praktiskt arbete”

Irina Hägglund har alltid tyckt att det verkar intressant att arbeta i affär, till exempel med kläder. Att få ge service och hjälpa människor att bli nöjda med sitt köp. Därför blev det handels- och administrationsprogrammet när hon skulle välja till gymnasiet.

– Vi får jobba mycket praktiskt, så att vi verkligen får prova på hur det är. Att få praktisera i butik gör att man verkligen lär sig hur man ska bete sig för att till exempel få merförsäljning.

Den mässa som eleverna arrangerar när de går i ettan var bland de roligaste uppgifterna, tycker Irina.

– Vi fick välja en vara att presentera, och min grupp valde Ahlgrens bilar. Vi gjorde en fin monter och med hjälp av olika sponsorer ordnade vi tapeter, affischer, provsmakning och tipspromenad med priser, till exempel en uppblåsbar bil. Det var väldigt lärorikt att få träna på hur man berättar om en vara och hur man svarar på frågor. 

Irina har valt att utöka programmet för att få högskolebehörighet.

– Då kan jag välja att läsa vidare efter gymnasiet eller jobba ett år med olika saker för att komma fram till om jag vill bli entreprenör, butikschef eller säljare.