Elever tycker

Elever tycker

Kanske är estetiska programmet på VBU något för dig? Här kan du läsa om vad elever har tyckt om programmet.

"Vi får se var utbildningen leder mig"

Isak Lindberg var till en början inte helt säker på om han ville stanna i Ludvika.

– För mig var det ett självklart val att välja estetiska programmet eftersom jag har varit intresserad av musik sedan mellanstadiet. Sedan var jag lite osäker om jag skulle välja just VBU, men när jag började här insåg jag att jag hade gjort rätt, allt är helt fantastiskt, fina kompisar, jättebra lärare och man lär sig väldigt mycket.

– Mina tvivel kom sig mest av att jag ville flytta hemifrån, men jag är glad att jag inte stack iväg någonstans, för det här är en riktigt bra utbildning.

Isak tycker att det är roligast med själva föreställningarna, han berättar till exempel om en konsert de hade förra veckan. Men allra roligast tycker han att det var när de hade öppet hus på estetiska programmet  och alla inriktningarna visade upp sina projekt och konstverk, musik, teater och bild.

– Det var jättekul, en riktig fest.

Estetiska programmet är högskoleförberedande, samtidigt får man en bred grund på en av de tre inriktningarna man kan välja mellan. Isak berättar att han tycker en viktig del med det kulturella är det sociala.

– Man har alltid nytta av att kulturkunskaper. Man lär sig bli en bra social människa.

I framtiden vill herr Lindberg arbeta med musik eller teater. Han planerar att söka sig vidare till en av Kulturamas musikutbildningar. 

– Jag tycker inte att man ska gå och sikta exakt på ”jag ska bli det här”, utan tycker att man ska vara realistisk också. Jag tänker utbilda mig och se var det leder. Om jag utbildar vidare inom musik, då vet jag att det kommer att leda någonstans och det duger för mig.

– Estetiska programmet är roligt, man får vara kreativ och lär sig mycket, avslutar han

”Klar för högskola”

Jesper Bark tycker väldigt mycket om teater och drömmer om att bli skådespelare. Samtidigt inser han att det är bra att ha möjlighet att söka sig till någon högskola efter gymnasiet, därför valde han det estetiska programmet.

– Alternativa yrken som jag funderar på är filmrecensent eller författare. Oavsett vad det blir så vill jag göra något kreativt, säger Jesper och påpekar att programmet passar alla som är lite estetiskt intresserade och vill få högskolebehörighet.

På bilden gör Jesper en improvisationsövning tillsammans med några klasskamrater på en teaterlektion. Med fyra slumpmässiga repliker vardera ska de göra en handling och spela upp den. Ett annat exempel på en uppgift de haft är att skriva ett eget manus till en kortfilm och sedan spela in den.

– Karaktärsämnena innehåller mycket praktiskt, även om vissa av dem är teoretiska också. Men de kurser som krävs för högskola är lika teoretiska som de är i övriga högskoleförberedande program.

En av kurserna som alla går under det första året är estetisk kommunikation.

– Det är ett bra tillfälle att få testa alla tre inriktningarna för att få klart för sig vilken man vill välja.