Elever tycker

Elever tycker

Vill du veta mer om VBU:s el- och energiprogram? Här kan du läsa om vad elever tyckt och tänkt om sitt program.

"Jag vill styra och bygga"

Julia Almlöf tyckte att det var svårt att göra sitt gymnasieval.

– Jag visste inte alls vad jag skulle välja, förutom att jag ville gå på VBU. Men jag har alltid gillat datorer och jag ville gärna arbeta med händerna. När jag kollade igenom broschyrer tyckte jag att det här programmet och den här inriktningen verkade intressant. 

– Jag valde automation för att dra kablar var inte min grej. Jag vill bygga och styra grejer, säger Julia med ett leende.

– Man ska välja el- och energiprogrammet – automation för att det är en rolig utbildning och för att lärarna lyckas bra med att göra klasserna sammansvetsade. Jag är ensam tjej, men det är lätt att prata och umgås med alla. 

Under andra året byggde och programmerade Julia en hiss med några av sina vänner.

– Vi programmerade hela PLC:n, den som styr hissen. Själva hisskonstruktionen fanns redan. Vi drog kablarna och sedan programmerade vi så att knapparna till hissen fungerade.

För Julia är det viktigt att lära sig så mycket som möjligt om det hon är bra på. Hon vill specialisera sig inom ett ämne.

– Jag vet inte riktigt vad jag vill bli, förhoppningsvis kan jag starta ett eget företag så småningom, men först kommer jag nog att vara anställd någonstans.

– Att gå på el- och energiprogrammet – automation är roligt, man får alltid hålla igång, avslutar Julia.

”Räknar med att få jobb”

Rasmus Johansson har ett stort elektronikintresse och därför var det ganska naturligt att han valde el- och energiprogrammet med inriktning automation.

– Jag hade hört ryktas att det skulle vara lite slappt, men så är det inte. Jag har fått kämpa en hel del, och det är kul att det inte är jättelätt. Men det är inte svårare än att alla som vill kan klara godkänt, förklarar han.

Efter gymnasiet vill han börja jobba direkt, och det var också en anledning till att han valde ett yrkesprogram där de flesta får jobb. Allra helst skulle han vilja arbeta på ABB.

På bilden håller Rasmus på att programmera en hiss.

– Det är bra att ha tillgång till en egen dator, eftersom vi använder den så mycket. Och bra att vi får möjlighet att köpa ut den efter trean.

Varje år genomför eleverna minst ett projekt och mycket av skolarbetet görs i grupp.

– Vi har hört talas mycket om det stora projektet att bygga en kladdkakemaskin i trean. Det skulle vara kul om det blev något nytt projekt när jag kommer dit, skrattar han.