Elever tycker

Elever tycker

Är du nyfiken på naturvetenskap? Läs vad tidigare elever tänker och tycker om programmet!

"Jag vill ha stora valmöjligheter"

Hampus Blomqvist var lite osäker när han skulle göra sitt gymnasieval.

– Jag var inte säker på vad jag vill göra efter gymnasiet, så jag kände att jag vill gå ett program som ger mig hög behörighet så att jag har mycket att välja på när det väl blir dags.

– Nu känns valet helt rätt, vi har väldigt bra sammanhållning på programmet, mellan klasserna och inom klassen. Vi får göra mycket laborationer så vi får testa våra kunskaper praktiskt och se hur det fungerar. Det är en bra blandning med matte, kemi och fysik, plus att vi även får läsa samhällsämnen.

Hampus berättar att det är ganska mycket plugg men att man kan lägga upp det så att det passar med ens andra fritidsintressen.

– Beroende på vad man har för ambitioner så varierar det hur mycket tid man behöver lägga på att läsa hemma. Man kan ju välja själv om man vill plugga mycket i veckorna och vara ledig på helgerna eller om man kanske tar det lugnare under veckan och pluggar hemma på helgen.

– På programmet får vi lära oss att samarbeta med alla, även personer som man kanske inte går så bra ihop med, och det är något som jag vet att man kommer ha nytta av hela livet. Vi får även lära oss att skriva rapporter vilket kan vara bra att testa på.

"Kul att förstå hur saker och ting fungerar"

Kostantin Abedahad valde naturvetenskapsprogrammet för att han vill studera vidare och programmet ger en bred behörighet. Han går den naturvetenskapliga inriktningen, där matematik, kemi och fysik har fokus. 

– Det som är bra med programmet är ju dels innehållet, vi kommer nära naturen och får en förståelse för hur saker och ting fungerar, som elektricitet till exempel. Det är även positivt att vi håller till i C-huset som är avskilt, därför får vi bättre sammanhållning i klasserna och även mellan klasserna, eftersom vi är i samma hus. 

– Jag tycker mycket av det vi håller på med är roligt. På fysisken nu så lär vi oss om elektricitet – spänning och resistans – hur mycket energi som går åt i olika processer. Snart kommer vi att gå in på Einsteins relativitetsteori, det ska bli kul. På biologin har vi åkt runt till olika sjöar och studerat näringshalten, vilket var väldigt roligt. Inom matten håller vi på med derivata, förändringshastighet och ekvationer, vilket mycket av dagens forskning baseras på, det är också väldigt intressant.

– När man hör naturvetenskapsprogrammet då tänker man, ”jag kommer att få plugga tills jag dör” men så är det inte. Det är mycket teori, men det är kopplat till praktiska exempel. Allt som existerar i världen bygger ju på det här vi lär oss, vilket gör det väldigt konkret. Lärarna berättar alltid hur man kan applicera en teori på ett praktiskt exempel.

Kostantin tycker att han har blivit mer ansvarsfull sedan han började på gymnasiet, dessutom känner han sig smart, vilket är motiverande.

I framtiden tänker han plugga vidare, han vill bli tandläkare.

– Naturvetenskapsprogrammet innebär studier, sammanhållning, du lär dig nya saker varje dag och det du lär dig i det ena ämnet kan du använda i det andra.

”Bra bredd”

Cassandra Persheden valde att gå naturvetenskapsprogrammet för att det är en bred utbildning som lämnar vägen öppen för många olika val efter gymnasiet. Det passar henne bra eftersom hon ännu inte har kommit fram till vad hon vill inrikta sig på när hon ska plugga vidare.

– Många som pratar om naturvetenskapsprogrammet får det att låta väldigt jobbigt, men jag tycker inte att man ska vara rädd för det. Om man vill så klarar man det! Vi har bra sammanhållning och väldigt roligt i skolan – och så har vi kompetenta lärare som är duktiga att lära ut.

I början av det andra läsåret åkte klassen till Öland på en fältvecka tillsammans med biologi- och kemilärarna.

– Dels fick vi jobba en hel del praktiskt med exempelvis naturstudier och att ta kemiprover, dels hade vi väldigt roligt tillsammans.

Annars är det förstås en hel del teoretiskt pluggande, något som Cassandra inte ser som ett problem.

– Om det ibland är mycket på en gång, så vet man att det blir en lite lugnare period senare.

”Det är roliga ämnen”

Amanda Scheir Johansson valde Naturvetenskapsprogrammet med inriktning naturvetenskap eftersom hon inte riktigt visste vad hon vill göra efter gymnasiet.
- Det är ett brett program och ger en bra grund till att studera vidare. Och jag tycker att det är roliga och intressant ämnen. Dessutom har vi en trivsam miljö i skolan och det är bra gemenskap i klassen, berättar Amanda.
Det är mycket teoretisk undervisning. Men i några ämnen, som fysik, kemi och biologi, är det en hel del laborationer och praktiskt arbete.
- I ettan fick vi börja med att ta ett NA-certifikat.
Det var både för att vi skulle komma in i arbetssättet med undersökningar och labbar, men också för att vi skulle lära känna varandra i klassen.
Hon räknar med att studera vidare direkt efter gymnasiet. Helst vill hon gå på Handelshögskolan i Stockholm. Plan B är något inom kemi eller matematik, kanske på KTH.