Elever tycker

Elever tycker

Är du nyfiken på el- och energiprogrammets inriktning elteknik? Läs mer om vad elever på programmet tycker och tänker!

"Bra att vara social"

Christoffer Carlsson går i årskurs två på el- och energiprogrammets elteknikinriktning. Han valde elteknik för att det är lätt att få jobb efter gymnasiet, det ingår mycket praktik och för att man får arbeta med händerna.

– Det är ju både praktiskt och teoretiskt, men det är mer praktiskt än om man t. ex. skulle gå samhällsvetenskapsprogrammet. Det är en fördel tycker jag.

– Jag funderade på andra skolor när jag skulle välja, både i Borlänge, Falun och Malmenskolan. Det var svårt att välja, men jag ville inte sitta på ett kontor sedan. Till slut valde jag EE på Högbergsskolan. 

Christoffer tycker att det är en fördel att vara praktisk om man ska söka till el- och energiprogrammet. Det är även bra om man är social och tycker om att prata med folk, eftersom man träffar mycket folk i arbetet. Sedan är det ju alltid bra om man är intresserad av el och energi.

– Det finns många olika sorters kopplingar, men det handlar mycket om en förståelse för hur system ska kopplas samman. Rätt kabel ska in i rätt kontakt. Om det inte funkar får man göra en felsökning och det är också ganska vanligt. Man kan ha missat något eller så har en kabel åkt ur.

– Just nu arbetar vi med enkla kopplingar på väggar, strömbrytare, skymningsreläer och så vidare, sådant som finns i vanliga fastigheter.

Christoffer hoppas på att få en lärlingsplats när han gått ut gymnasiet.

– Då får man en lite sämre lön i cirka tio månader, sedan befordras man till första, andra och tredje behörighet som elektriker allt eftersom och då följer lönen med. Det är så det går till. Jag vet att jag vill arbeta i ett par tre år som elektriker, sedan kanske jag vill göra något annat, jag har till exempel funderat på att bli polis. Jag har gjort valet möjligt genom att läsa till de högskoleförberedande ämnena, så att jag kan söka mig vidare om jag vill.

– Att gå el- och energiprogrammets elteknikinriktning innebär intressanta dagar med nästan bara yrkesämnen. Att man lär sig mestadels praktiskt. Det är bra helt enkelt, sammanfattar Christoffer.