Efter utbildningen

Efter utbildningen

Här kan du läsa om vad man kan göra efter att man gått restaurang- och livsmedelsprogrammet.

"Variationen är roligast"

Robert Johansson gick ut hotell- och restaurangprogrammet, som det hette då, på VBU Smedenskolan för nästan tio år sedan. Idag är han hotellchef för två stora hotell i Fagersta och Örebro. Här berättar han om sitt val.

- Jag hade jobbat ett-två år inom restaurang innan jag gjorde mitt gymnasieval och därför var beslutet ganska självklart för mig.

- Min dröm var att sitta på en ledande position inom restaurang- eller hotellbranschen och dit har jag ju nått. Ett av mina delmål var att bli restaurangchef innan jag blev 25 år och det lyckades jag också med, och att servera på nobelmiddagen och det har jag också gjort... tre gånger.

- Jag visste tidigt vad jag ville jobba med, sedan har förebilder och mentorskap haft mycket att göra med hur jag formades.

- Jag tror att det är viktigt att det finns ett större intresse när man söker det här programmet. I många fall väljer nog de som kunnat gå hotell eller restaurang istället samhällsvetenskapsprogrammet, för att de tror att det är en bättre utbildning. Vilket ju inte är sant, det helt på vad man ska bli.

- Det var väldigt positivt att extrajobba samtidigt eftersom jag kunde applicera det jag lärt mig i skolan på kvällarna - och det ger motivation.

- Hotell- och restaurangprogrammet på VBU var en väldigt yrkesnära skola, vilket huvudsakligen var anledningen till mitt val.

På programmet lagar man maten till eleverna och lärarna på Smedenskolan, man har beställningsverksamhet och den egna restaurangen, öppen för allmänheten, där det serveras trerätters luncher på vardagar.

- Det var det som var så värdefullt med VBU, verklighetsföankringen och möjligheten att få jobba med beställningar.

- Mina förväntningar besvarades - absolut - men jag tycker att det är viktigt att poängtera att det även berodde på att jag själv var så beslutsam om vad jag ville. Det handlar mycket om din egen inställning. Men peppande och coachande lärare som jag upplevde att jag hade då, är viktigt för att du ska komma så långt som du möjligen kan. Det är ju en utmaning för lärarna att se respektive individs olika förutsättningar och finputsa dem. Och det tycker jag att VBU har varit duktiga på, det måste jag säga.

År 2011 genomfördes en stor förändring i Sveriges gymnasieskola vilket medförde att programmet hotell- och restaurang försvann och ersattes av två nya. Det är fortfarande möjligt att läsa ungefär samma utbildning som Robert gick på VBU-gymnasiet med hjälp av en individuell studieplan. Vill du veta mer, prata med din studie- och yrkesvägledare.