Efter utbildningen

Efter utbildningen

En otrolig resa för Lina på HA-programmet

Lina Björk hade tre olika arbeten att välja mellan när hon i våras avslutade sina studier vid handels- och administrationsprogrammet. Skolans program gav henne nödvändiga verktyg för att lyckas ute i arbetslivet.

- Jag har lärt mig hur viktigt det är att man sköter sina praktikplatser väl och skapar sig ett gott anseende, säger Lina.

När Lina summerar sina tre år och börjar minnas bakåt i tiden vad hon lärt sig, och vilka redskap hon fått med sig för att lyckas, bekräftar hon hur bra och innehållsrik utbildningen varit.

- För egen del har jag gjort en otrolig resa. När jag började var jag lite blyg och vågade knappt prata inför folk. Men nu tre år senare är jag välpreparerad och jobbar med prata inför och om mina erfarenheter inför hundratals personer.

Ett jobb Lina hoppade på efter avslutad skolgång var som UF-informatör. Lina vann den lokala mässan och kvalificerade sig till SM i UF (Ung Företagsamhet) tillsammans med sin kollega och kompis Sara. De tillverkade lantliga dalainspirerade halsband. Genom att driva UF sista läsåret utvecklades Lina oerhört, både som affärskvinna och framförallt personligt.

- Att stå inför människor och tala var som redan nämnts en sak. Andra saker som jag fått med mig är att man måste tänka och verka kreativt, påhittigt, att våga ta för sig. Vidare hur viktigt det är att bygga det egna varumärket, att nätverka och träffa andra människor.

På ett yrkesprogram har man praktik (APL) minst 15 veckor under sina tre år. Flera av platserna Lina varit på har efter avslutad APL-tid erbjudit henne extraarbete.

- Här förstår man hur viktig det är med praktik, att man sköter sig och visar framfötterna. Ett par av jobben som jag kunde välja mellan uppkom genom praktiken, avslutar Lina.

När hösten nalkades blev Lina erbjuden ett arbete vid Mekonomen. Även om bilkunskaperna inte var bättre än de andra sökanden, ansåg arbetsgivaren att Lina var en så pass välutbildad säljare att valet var enkelt vem som skulle anställas.

Text & foto: Magnus Barkskog