Efter utbildningen

Efter utbildningen

Jobba, plugga eller något annat? Vad gör man efter att man läst estetiska programmet?

”Van att stå på en scen”

Jonna Sandström valde att gå det estetiska programmet för att hon både ville ha behörighet att gå vidare på högskola och samtidigt ha roligt. Under det år som gått sedan hon tog studenten har hon läst juridisk grundkurs och ytterligare två kurser på Lunds universitet. Nu läser hon kandidatprogrammet offentlig förvaltning på Göteborgs universitet.

– Det låter kanske som ett stort steg från estetiska programmet, men det visar ju bara att man kan välja nästan vad man vill efter att ha gått det, skrattar hon.

Jonna valde rättskunskap som individuellt val på gymnasiet. Den var det första steget på den bana hon sedan kom att välja, och en kurs hon fortfarande har nytta av. Även inriktningsvalet har varit till fördel i studierna.

– Jag valde inriktning musik, och jag har haft stor nytta av vanan att stå på en scen och framträda inför andra.

Eftersom det estetiska programmet är brett upplagt är det också bredd på vad kompisarna i klassen sysslar med idag.

– Jag vet till exempel att en läser musikvetenskap, en jobbar som lärarvikarie och en läser till dietist.

 

Vad hände sedan?

Jonna hörde av sig och berättade att hon under sin vidareutbildning till masters praktiserade på Mid Sweden European Office i Bryssel. - En dröm som gick i uppflyllelse, säger hon. Nu är hon väldigt glad över att hon fått jobb i Stockholm som politisk sekreterare i riksdagen. "Dröm 2" enligt henne själv. 

Hon samanfattar med att säga:

- Det kanske inte alls var vad jag trodde när jag valde min gymnasieutbildning. Men gymnasiet lade grunden för den jag är i dag och vad som hände efter studenten. Det är jag så otroligt glad för!