Efter utbildningen

Efter utbildningen

Var kan man hamna efter att man läst el- och energiprogrammets inriktning automation?

”Pluggar på distans”

Emil Hedsten tog studenten från el- och energiprogrammet i våras och nu läser han en tvåårig utbildning till elkraftsingenjör på yrkeshögskolan i Arboga.

– När jag började gymnasiet var jag helt inställd på att jag skulle jobba som automationstekniker direkt efter skolan. Men under tiden har jag blivit allt mer intresserad av att arbeta med högspänningsanläggningar, det vill säga lite mer komplicerade system.

Fjorton personer i Ludvika går utbildningen på distans via Samarkand2015 i Ludvika. Tre hela dagar i veckan har de lektioner, som de följer med hjälp av kameror och stora bildskärmar.

– Det är som vanliga lektioner. Vi har mikrofoner så att vi kan ställa frågor, och vi kan styra kamerorna så att vi ser det läraren visar eller kan följa med om han rör sig.

Ungefär varannan vecka kommer lärare till Ludvika för så kallad stödtid, för att eleverna ska få ställa de frågor som inte hinns med under lektionerna. Två dagar i veckan har eleverna självstudier.

– Det enda jag ångrar med min gymnasietid är att jag inte pluggade hårdare. Nu skulle det vara bra att ha lite bättre grundkunskaper.