Fakta om programmet

Fakta om programmet

Bygg- och anläggningsprogrammet är ett yrkesprogram som leder till en yrkesexamen. Hit ska du söka om du vill arbeta med att bygga, underhålla och göra ombyggnationer av hus och anläggningar.

Snabbfakta
Inriktningar: 
Anläggningsfordon, BAANL
Husbyggnad, BAHUS
Exempel på programgemensamma ämnen: 
Bygg och anläggning
Skola: 
Malmenskolan, Grängesberg

Kontaktperson:

Kristina Beyerl-Karlsson, 0240-56 59 87
kristina.beyerl-karlsson@vbu.ludvika.se

Du kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera inom yrkeshögskolan. Du kan också välja att läsa extra kurser för att studera vidare på högskolan.

Det här lär du dig på programmet
Du lär dig om byggnation och anläggning. Du får kunskap om hur man bygger rationellt, säkert och miljömässigt. Du lär dig om branschens olika yrken och arbetsprocesser.

På programmet läggs stor vikt vid arbetsmiljöfrågor för att undvika arbetsskador och för att bygga upp en god hälsa.

Inriktningar

  • Husbyggnad
    Du lär dig om byggnation och renovering av byggnader, broar och andra anläggningar. Inriktningen ger möjlighet till jobb som t.ex. betongarbetare, murare eller träarbetare.
  • Anläggningsfordon
    Du lär dig om trafik och markarbeten inom väg- och ledningsarbete. Inriktningen ger möjlighet till jobb som t.ex. anläggningsmaskinförare.

Att tänka på
Om du vill ha grundläggande högskolebehörighet är det viktigt att du planerar dina studier. Du behöver då läsa ytterligare två kurser i svenska eller svenska som andraspråk och en kurs i engelska. Då har du alltid rätt att använda det individuella valet, men även att utnyttja möjligheten med utökat program. Prata gärna med en studie- och yrkesvägledare om du vill studera vidare.

Du har alltid rätt att välja ytterligare en kurs i idrott och hälsa och en estetisk kurs inom det individuella valet.

Några av företagen som programmet har APL-samarbete med: AEB, Byggpartner, Ovako och Södra Dalarnas Mark och Bygg.