VBUs filmer reser överallt – 5 filmer på 4 festivaler i Amerika, Kroatien, Serbien och Ukraina

05 augusti
VBUs filmer reser överallt – 5 filmer på 4 festivaler i Amerika, Kroatien, Serbien och Ukraina

För ett och ett halvt år sen, när ”Mannen på månen”, film noir som gjordes av ES14 elever, Andre Abrahamsson och Ruben Perez Alvarez kom med i tävlingen i en ungdomsfilmfestival i Spanien, var det ”bara” början på en bra filmhistoria. Inte bara ”Mannen på månen” reste till nästan alla kontinenter, utan även våra andra elevers filmer började att åka till olika film- festivaler. Och nu har vi 8 filmer som lever sitt festivalliv – för några dagar sedan fick vi veta att 5 av dem kom med i tävlingen på fyra festivaler i Amerika, Kroatien, Serbien och Ukraina. Stort grattis till våra elever - vad duktiga ni är!

Den första som går av stapeln är Dytiatko International Children’s Media Festival i Ukraina. Vår horrorfilm ”Murderer among us” som gjordes inom Kultskolans filmverkstad med klass 5b på Kyrkskolan ska visas där i september.  

Två veckor efter det ska ”Skogsande”, en experimentalfilm som gjordes under ”Filmdagar på VBU” v.10 och som inspirerades av Dan Anderssons dikter visas på en av de mest kända ungdomsfilmfestivaler i Europa: Four River Film Festival i Kroatien.

I slutet av september reser våra filmer till Serbien: ”Mannen på månen”, ”Murderer among us”, ”Womanhood” (en dokumentär regisserad av Rebecca Li, SA15) och ”The best job in the world” (en dokumentär regisserad av Sofia Jaakola och Moa Villasmil, ES17 som berättar om vårt hunddagis på VBU) ska visas på International short film festival ”Short form”.

Och vi har sparat det bästa till sist: röda mattan på Times Square i New York väntar på ”Womanhood” och ”The best job in the world”  - i oktober ska de nämligen visas på All American High School Film Festival - en av de största ungdomsfilmfestivalerna i världen.

Stora applåder för VBU, våra elever och lärare! Ni sätter Sverige, Ludvika och VBU på kartan.