VBU´s filmer i flera länder: igår Irland, idag Spanien, imorgon Kroatien

05 april
VBU´s filmer i flera länder: igår Irland, idag Spanien, imorgon Kroatien

Vi skapar ny filmhistoria här på VBU. Filmer som är gjorda av våra ES- och SA- elever i samarbete med utländska studenter sprider sig jorden runt och representerar inte bara VBU utan också hela Ludvika kommun. Ett bra inslag för Ludvikas 100-års jubileum, eller hur?

För några veckor sedan visades ”Mannen på månen” (film noir regisserad av Andre Abrahamsson och Rubén Pérez Avalos, båda ES14) i Cork på Irland på ungdomsfilmfestivalen ”First Cut”. Och när man vet att det är den elfte festivalen som visar ”Mannen på månen”, får man bara säga ”Wow!”. Filmen gjordes för två är sedan men lever fortfarande vidare på filmfestivaler.

Precis idag visas ”Womanhood” ( en dokumentär regisserad av Rebecca Li, SA15) i Plasencia i Spanien på ungdomsfilmfestivalen ”Plasencia Encorto”, en av de större ungdomsfilmfestivalerna i hela Europa. Vi ser fram emot publikens reaktion och vi önskar Rebecca lycka till.

Sist men inte minst, för några timmar sedan fick vi information om att ”Skogsande” (en experimentalfilm som gjordes under ”Filmdagar på VBU”  v.10 och som inspirerades av Dan Anderssons dikter) ska visas på experimentalfilmfestivalen ”FUSE – film under severe experiment” i Karlovac, Kroatien i maj. Det blir också en internationell premiär för den filmen. Stort grattis till hela filmgänget!

Det är så roligt när man ser hur många nya världar som öppnas för våra elever. ”Only the sky is the limit…”.