VBU:s filmer åker jorden runt igen – de visas i Danmark, Rumänien, Kroatien, Serbien… Vad står näst på tur?

08 september
VBU:s filmer åker jorden runt igen – de visas i Danmark, Rumänien, Kroatien, Serbien… Vad står näst på tur?

Våra Esteter, samt SA-media elever jobbade hårt trots pandemin och nu visas deras filmer igen på olika festivaler runt hela Europa. Under fyra veckor ”besökte” de fem festivaler i Danmark, Rumänien, Kroatien och Serbien.

Till att börja med, gick Super International Teenager Film Festival av stapeln i Bucharest (Rumänien) i slutet av augusti. Två filmer av våra elever visades där:

        * ”Vad händer efter döden?” – Anna Magnussons (SA17b) dokumentärfilm som fokuserar på olika tolkningar om ”livet” efter döden
        * ”Home Sweet Home” - Moa Villasmils (ES17) animationsfilm som berättar om värden som borde vara det viktigaste för oss människor, men som vi ofta är blinda inför med jakt efter pengar och framgång

Moas film ”Home Sweet Home” visades samtidigt på Animator FEST - European Youth Festival of Animated Film i Jagodina (Serbien). Festivalen som är fokuserad på att visa europeiska animerade filmer gjorda av barn och ungdom presenterade Moas film bland 89 filmer från hela Europa!

Samma vecka gick TheNextFilmFestival International av stapeln i Odense (Denmark). Det kändes bra att äntligen ha några elever (efter att allt blivit ”stängt” på grund av pandemin) på plats där. Våra esteter, Ida Håkansson och Alma Jönsén (båda ES19), samt deras lärare Louise Norström njöt av festivalen och representerade filmen ”Darling we fell to the ground”, som producerades under internationella filmverkstaden ”Filmdagar på VBU 2020” och som gjordes med hjälp av en mycket speciell teknik med rörelse i stillbilden, så kallad ”cinemagraf.” ”En fullspäckad festivalvecka i Danmark är nu över och vi kan inte tänka på något annat än film. Veckan började med en talentcamp med danska regissören Jonas Risvig som mentor. Där diskuterade vi olika verktyg för hur en skriven berättelse kan komma till liv och vi arbetade i grupper där vi framställde och presenterade en pitch. Mellan filmvisningarna hann vi också med en fantastisk gala med photoshoot på röda mattan. I slutet av veckan fick vi besök av Oskarsvinnande klipparen Mikkel E.G. Nielsen. Mikkel pratade om hur viktig en bra utförd klippning är, vilket vi fick se ett exempel på ur hans vinnande film Sound of Metal. Vi avslutade det hela med en Award show.  Även fast det inte blev något pris för VBU så är vi så himla glada för vår svenske vän Jacky som vann priset för bästa internationella film,” berättade Alma och Ida.

Men, det finns mer: idag började Four River Film Festivalen i Karlovac (Kroatien) - en av de största ungdomsfilmfestivalerna i världen. VBU är representerad där med två filmer i tävlingen (bland 84 filmer av 1400 som skickades in från 50 olika länder):

        * ”Covid Generations”, animerad film av Ellinor Danielsson, Alexander Gåsfors, Emmy Halkola, Bianca Levin (alla SA18a), samt irländska elever som redigerade filmen
        * ”Cover Me in Sunshine”, musikvideo av kroatiskt team, men redigerat av Agnes Edlund, Alwa Eriksson, Ida Håkansson, Alma Jönsén, Nina Petersson och Hanna Stenman (alla ES19)

Båda två filmerna är nämligen gjorda som del av internationella filmverkstaden ”Filmdagar på VBU 2021” och de är kopplade till ämnet ”Coronagenerationen”. Efter själva filmningen bytte grupperna från fem länder material, så varje grupp klippte en annan grupps film. På grund av Covid-19 organiseras nästan hela festivalen online, så man kan titta på programmet hemifrån, via livestreaming: https://frff.com.hr/screening-schedule-en/

Denna festivalrunda slutar i Serbien, där igen Moas ”Home Sweet Home” och Annas ”Vad händer efter döden” ska visas på International film festival ”Short Form” i Gornji Milanovac. Festivalen, som är fokuserad på korta filmer går av stapeln i slutet av september.

Stora applåder för VBU, våra elever och lärare! Ni sätter Sverige, Ludvika och VBU på kartan.