VBU-stipendiater på Berzeliusdagarna

29 januari
VBU-stipendiater på Berzeliusdagarna

I helgen som var anordnades Berzeliusdagarna för den 60:e omgången. Elias Becirovic och Kostantin Abed Ahad som läser sista året på naturvetenskaps-
programmet blev båda tilldelade stipendium för att få besöka dagarna.

Berzeliusdagarna är en tillställning under två dagar som anordnas i Stockholm. Dagarna går i kemin och fysikens tema och är fyllda av olika föreläsningar och utställare. På kvällen bjuds alla stipendiater på middag för att sedan återvända till hotellet på Kungsholmen.

Jag fick chansen att ställa några frågor till Elias och Kostantin efter deras besök på Berzeliusdagarna.

Hur var det att få åka iväg på Berzeliusdagarna?

- Det var kanontrevligt. Just att få höra föreläsningar från forskare om allt från pappersmassa till skapandet av liv i ett laboratorium. Dessutom var det häftigt att få träffa så många andra elever med liknande intressen.
Efter den första dagen så visade en pyroteknik-förening från KTH upp en fyrverkerishow som de hade konstruerat själva och förklarade även hur man byggde egna fyrverkerier.

Vilken föreläsningen tyckte ni var bäst?

- Den bästa föreläsningen var tveklöst av Ulf Ellervik från Lunds Universitet. Vi hade sett en annan föreläsning av honom under en kemilektion. Han lyckas göra det pedagogiskt och otroligt roligt. Föreläsningen handlade om ”njutningens kemi”. Han pratade bl.a. om de substanser som ligger bakom attraktion, förälskelse och djupa parrelationer. Det var överraskande att det handlade om fullständigt annorlunda kemiska ämnen. Han pratade om att kroppen vänjer sig vid så gott som alla ämnen och att det är därför som förälskelser förr eller senare tar slut.
Sedan förklarade han hur luktsinnet fungerar och gav en bild över hur komplext det är. Han förklarade att lukten av mynt egentligen är fett från huden som katalyserats av metallen, själva metallen är luktlös.

Vad tycker ni är roligast/bäst med kemi och fysik?

- Det som gör det kul är väl att det beskriver hur allting verkligen fungerar. Ofta får man häftiga insikter om vilka otroliga möjligheter det ger att ha förståelse för sakers verklighet. Ser man sig omkring förstår man också hur mycket av vår livskvalitet som har sitt ursprung i naturvetenskapliga framsteg. Är man musikintresserad så går det att förklara hur den uppskattningen har sin grund i hjärnan. Vill man förklara hur en boll faller till marken så kan man göra det.
Främst är det nog nyfikenheten som väckt intresset. Efterhand så märker man hur komplicerat, vackert och spännande allt är.

Tyckte ni att ni fick ut något av resan? Nya idéer? Planer på jobb/studier? Nya kontakter?

- Absolut! Föreläsningarna var väldigt inspirerande och gav en förståelse för hur brett kemi är, samt lite extra motivation till sista terminen. Att träffa andra ungdomar med liknande intressen och att få vara med på en väldigt fin middag var också jättekul! Vi vet att vi ska plugga vidare men vi vet inte riktigt vad. Kanske medicin, kanske någon ingenjörsutbildning.

Varje år tilldelas två elever som läser sista året på naturvetenskapsprogrammet stipendier för att kunna delta i Berzeliusdagarna, det ena stipendiet kommer från VBU och det andra från Ljungbergsfonden.

Anna Bertilsson
Kommunikatör
Västerbergslagens utbildningscentrum