VBU på Wicked Wales filmfestivalen i Storbritannien – inte bara med filmer, utan också med en medlem i ungdomsjuryn

26 oktober
VBU på Wicked Wales filmfestivalen i Storbritannien – inte bara med filmer, utan också med en medlem i ungdomsjuryn

Nästa helg, 30/10 – 1/11, äger Wicked Wales filmfestivalen rum  - en internationell festival med ungdomsfilm, som har sin bas i Prestatyn i Storbritannien. På grund av Covid-19 sker hela festivalen tyvärr ”bara” digitalt, på deras Youtube kanal: https://bit.ly/2Fvvugk Men de försöker att koppla så många ungdomar som möjligt till sina  aktiviteter ändå.

VBU är väldigt stolt över att ha en elev som varit medlem av Wicked Wales internationella ungdomsjury med 30 andra unga filmskapare från hela världen. Det var Anastasija Spasic, Estetik&Media elev i ES20. "Att vara med i en riktig jury var verkligen inte något jag trodde att jag skulle göra första året på gymnasiet. Jag tycker att det var väldigt roligt att få arbeta med de andra personerna från juryn och diskutera filmerna med dem. Hela den här processen var en jätte intressant upplevelse och jag skulle gärna göra om det," berättade Anastasija. Den här typen av upplevelser och samarbeten är viktig del av Estetiska programmet på VBU, inriktning Estetik&media, en inriktning som startade i höstas efter flera år av hårt arbete för att utveckla film och media på VBU generellt. Så Anastasija tillhör alltså ”den första generationen”.

Dessutom finns VBUs filmer i festivalens program  – åter igen, från alla tre enheter som jobbar med film: SA-Media, Estet och Västerbergslagens kulturskola:
*Darling we fell to the ground - experimentalfilm gjord inom Filmdagar på VBU efter en text av Ted Gärdestad utvecklade en väldigt speciell teknik med rörelse inom stillbild som kallas ”cinemagraf”
*Home Sweet Home - Moa Villasmils (ES17) animationsfilm som berättar om värden som borde vara det viktigaste för oss människor, men som vi ofta är blinda inför med jakt efter pengar och framgång
*Korvfesten - skräckfilm regisserades av teatergruppen i Kulturskolan
*No Mercy - skräckfilm gjord av en grupp  av då åk 5 elever från Kyrkskolan,  inom ett av Kulturskolans filmprojekt
*Right from the start - musikvideo gjord inom Filmdagar på VBU, inspirerad av förhållandet mellan människor och natur gjord efter en låt av Hugo Östby
*Säters Fasta Paviljong – Enoir Almarsoomis (SA17b) dokumentärfilm inspirerad av speciell avdelning av Säters Mentalsjukhus.
*The Green Gold – dokumentärfilm, gjord inom Filmdagar på VBU, som berättar om ett sågverk i Vanhäll och trä som svensk framtid inom hållbar utveckling
*Vad händer efter döden? – Anna Magnussons (SA17b) dokumentärfilm som fokuserar på olika tolkningar om ”livet” efter döden

Våra åtta filmer ska visas på festivalen, bland 150 filmer som kommer från hela världen. Vilka som vinner får vi veta på söndag kväll – vi håller tummarna för vårt filmgäng!