VBU på Internationella filmfestivalen "Short Form": Grand Prix samt priset för bästa ungdomsfilmen!

03 oktober
VBU på Internationella filmfestivalen "Short Form": Grand Prix samt priset för bästa ungdomsfilmen!

I slutet av september ägde Internationella filmfestivalen "Short Form" rum i Gornji Milanovac i Serbien.  Mer än 3000 filmer skickades in till festivalen och bara 100 gick vidare i tävlingen, 24 i barn- och ungdomskategori – två av dem kom från VBU, från Estetiska, samt SA-mediaprogrammet. Igår kväll fick vi veta att de vann två största priser:

*ES17 eleven, Moa Villasmil fick Grand Prix för sitt gymnasiearbete, animationen "Home Sweet Home". Moas film berättar om värden som borde vara det viktigaste för oss människor, men som vi ofta är blinda inför med jakt efter pengar och framgång.

*SA17-media eleven Anna Magnusson tilldelades priset för bästa ungdomsfilmen, också för sitt gymnasiearbete, dokumentärfilmen "Vad händer efter döden?". Annas film fokuserar på olika tolkningar om ”livet” efter döden.

"Jag är så glad och tacksam att filmen fortfarande uppskattas. Jag trodde inte när jag kämpade med att göra den på gymnasiet att den skulle få uppmärksamhet, men det känns bra att filmens budskap kan spridas," berättar Moa. "Det är superkul att jag fick äran att vinna det här priset med mitt gymnasiearbete! Så kul att den blev såpass uppskattad! Tack så hemskt mycket!" lägger till Anna.

Grattis tjejer! Under sista två månader visades sex VBU filmersju festivaler i Danmark, Rumänien, Kroatien, Storbritannien och Serbien. Nästa stop är TOFUZI International Animated Film Festival i Georgien, där Moas film ska visas i slutet av oktober. Vilket bra filmgäng har vi på VBU, eller hur?