VBU på Dalarnas filmfestival: den bästa filmen i 16-19 kategori och direkt kvalificering till Novemberfestivalen (SM i kortfilm), en till nominering till NF och Årets eldsjäl för vår lärare!

25 september
VBU på Dalarnas filmfestival: den bästa filmen i 16-19 kategori och direkt kvalificering till Novemberfestivalen (SM i kortfilm), en till nominering till NF och Årets eldsjäl för vår lärare!

Vilken dag VBU elever och lärare på Dalarnas filmfestival hade igår! De kom hem med flera priser, bland annat med den bästa filmen i kategori 16-19 och direkt kvalificering till Novemberfestivalen (SM i kortfilm), en till nominering till NF och Årets eldsjäl för vår lärare! Igen har det visats sig att estetiska- och SA-media programmet på VBU är de som sätter Ludvika på ungdomsfilmskartan!  

Dalarnas filmfestival är en festival riktad till alla filmarbetare i Dalarna, där prisernas syfte är att uppmuntra och uppmärksamma Dalafilmare samt att ta fram deltagare till ”SM” i kortfilm, Novemberfestivalen i Trollhättan. Festivalen har tre viktklasser, som utgår från NFs kriterier då DFF är en del av den nationella uttagningen till NF. De viktklasser som tävlar om en plats är Mellanvikt och Tungvikt. Åldersfördelningen för de olika klasserna är: mellanvikt (16-19 år), tungvikt (20-26 år) och viktlös (27 och uppåt). Dessutom finns priser i olika kategorier (från scenografi till regi) och årets eldsjäl-pris för att uppmärksamma de filmarbetare som med ideella krafter brunnit och brinner extra starkt för att stärka vårt Dalarna som ett filmlän.

Med stor glädje får vi berätta att Moa Villasmil (ES17) har vunnit priset för bästa film Mellanvikt (och direkt kvalificering till NF), för sitt gymnasiearbete ”Home sweet home”. ”Det visuella hantverket är finurligt fint och berättandet lekfullt i denna ambitiösa lilla film. Vi hoppas att filmens skapare sporras att fortsätta uttrycka sig med stop-motion-formen för den här filmen gladde juryn,” skrev juryn i motivering. "Jag känner mig så glad och överaskad. Det är så kul att så många uppskattar filmen och budskapet den har," berättade Moa efter prisutdelningen. Men, VBU fick också 2:a pris i samma kategori, så kallade ”runner up” eller nominering till NF. Det gick till Victoria Ludvigsson (SA17b) och hennes gymnasiearbete, dokumentärfilmen ”Att vara ung”.

Dessutom gick ett pris till vår film och media lärare, Marija Ratkovic Vidakovic. ”Årets Eldsjälspris går till en filmarbetare som inom loppet av tre år lyft och synliggjort en hel kommuns intresse för film. Hon är en inspiration och energiförebild för såväl elever, kollegor och filmarbetare i vårt län. Som gräddet på moset har hon placerat Ludvika och Dalarna på världskartan genom spridning av unga talangers filmer samt generöst delat med sig av sina nätverk och kunskap hämtade från år av arbeten med europeiska filmfestivaler”.

Sist men inte minst, det är fint att veta att priset för bästa film Tungvikt gick till vår tidigare elev, Andre Abrahamsson (ES14) för animationen ”Diset i Dalen”. Hans klasskompis, Ruben Pérez Avalos fick priset för bästa ljudet i samma film. Det känns så bra att se en vidare utveckling av våra tidigare elever, eller hur?

På grund av Covid-19 gick hela festivalen av stapeln digitalt, men våra media- och estetelever tittade på filmerna tillsammans i skolans musiksal genom live streaming för att få en känsla av festivalen under dessa ovanliga tider.  Hela berättelsen om film och media inom estetiska och SA-media programmet på VBU kan man avrunda med att 10 av 35 filmer på hela festivalen var gjorda av VBU elever. Med andra ord, nästan 30% av filmerna kom från Ludvika. Heja våra duktiga filmskapare. Kanske det är dags att börja benämna Ludvika inte bara som en industristad, utan också som ett litet paradis för utveckling av unga filmare.