Ung företagsamhet är stort på VBU

01 november
Ung företagsamhet är stort på VBU

Säsongen för årets UF-företagare har startat. På VBU har vi som vanligt många deltagande företag och elever. Hittills är det 27 företag registrerade med 68 elever involverade, enligt Annelie Månsson på UF Dalarna. De program som har UF-företagande obligatoriskt är Handels- och administrationsprogrammet, Ekonomiprogrammet och Teknikprogrammet. Övriga elever kan välja det som I-valskurs i entreprenörskap.

UF-företagen har möjlighet att delta i en nationell tävling där man först konkurrerar lokalt och sedan kan gå vidare i olika steg, regionalt och på riksnivå. Det är så mycket mer än en affärsidé som krävs för att företaget ska lyckas.
- Eleverna håller nu på att skapa företagets logotype och lämna in sina affärsplaner för granskning, berättar läraren Carina Karlsson Flink.

Exempel på företagsidéer som startat upp på VBU i år är ljusstakar tillverkade av kopparrör, försäljning av frukostpaket respektive tygpåsar och anordnande av ett LAN (Local Area Network - en arrangerad sammankomst för dataspelsintresserad ungdom). 

 

/Carina Hammar