Rymdforskarskolan – ett fantastiskt äventyr för våra elever!

01 augusti
Rymdforskarskolan – ett fantastiskt äventyr för våra elever!

Två av våra ungdomar på VBU – Sebastian Åkerhielm och Alva Gudmundsson (natur- och teknikprogrammets elever, åk 3) har varit med på ett fantastiskt äventyr på Rymdforskarskolan denna sommar. Skolan arrangerar varje år av organisationen Astronomisk ungdom. Sebastian har varit med på deras tvåveckorsläger i Stockholm och Alva i Kiruna.

Astronomisk ungdom är en relativt ung organisation som bildades 2012 och är ett ideellt förbund som arbetar för att främja intresset för astronomi och rymdfart hos barn och unga mellan 6-25 år. Organisationen arrangerar många olika läger och aktiviteter men just Rymdforskarskolan har de arrangerat i fyra år och den går till så att ungdomar från hela Sverige får anmäla sig genom att skicka in en ansökan, motivationsbrev, CV, gå i år två eller tre på ett svenskt gymnasium och läsa natur- eller teknikinriktat program. Skolan pågår under två veckor på sommaren på tre platser – Stockholm, Göteborg och Kiruna och leds av äldre inom organisationen och handplockade unga människor ”inom branschen” (forskare, studenter och doktorander). Bara 75 elever från hela Sverige har blivit antagna – Sebastian och Alva är två av dem :-)

”Veckorna gick alldeles för snabbt! Varje dag var fylld med aktiviteter från morgon till kväll. Vi fick lyssna på en massa spännande och intressanta föreläsningar men vi fick också göra en del olika laborationer för att förbereda oss inför vårt CanSat projekt,” berättar Sebastian. ”Jag har lärt mig en hel del ny och lärorik information om rymden, men också mycket om hur brett området faktiskt är och hur många olika banor de vi träffade har tagit för att ta sig dit de är idag,” berättar Alva.

Vi har också frågat dem om de kan rekommendera andra att åka dit? ”Absolut! Det är en upplevelse som jag aldrig kommer att glömma. Jag blev väldigt inspirerad när jag var där och jag tror att jag kommer arbeta som någon form av ingenjör och om det blir inom rymden återstår att se,” svarar Sebastian. Sebastians grupp vann dessutom tävlingen i Stockholm med sin CanSat och ska få skicka upp den på riktigt i höst med en väderballong! Givetvis följer vi med då och rapporterar hur det går.