NA19 på fältvecka till världsarvet på Öland

23 september
NA19 på fältvecka till världsarvet på Öland

Förra veckan besökte våra NA-elever Öland för att studera landskapet med flora och fauna. Biologi och kemi ämnet integrerade så att elever kunde se hur naturen hängde ihop och med hjälp av historian kunde de se hur människan förändrade Ölands natur.

Först besökte eleverna Södra lunden för att studera ekar och ta vatten/ jordprover för analys av pH och näringsämnen. Dessutom besökte de forskningsstationen för bland annat ringmärkning av fåglar och gick även upp i fyren Långe Jan.  Det stora Alvaret för botanisering och undersökning av marken var också på deras lista.  I Halltorps Hage studerade de unga och 1000 åriga ekar. Sedan blev de guidad runt och i Eketorps fornborg där de, bland annat fick se hur det skulle kunna vara att bo i borgen.

Naturvetenskapsprogrammet på VBU har två fältveckor. Den första går till Öland i årkurs 1 och den andra går till Öddö på västkusten i trean. Lärarna på naturvetenskapsprogrammet arbetar hårt för att möjliggöra dessa resor som är en viktig del av utbildningen. Där eleverna får uppleva naturen och jobba på ett praktiskt sätt med sådant som man bara läser i böcker.