NA-programmets elever på Berzeliusdagarna

04 februari
NA-programmets elever på Berzeliusdagarna

Förra veckan träffades gymnasiekemiälskare på Berzeliusdagarna i Stockholm. Två våra elever från Naturvetenskapsprogrammet, Ehsan Shrinah och Felicia Högberg fick vara där och njuta av kemimagi (som två av nio i hela Dalarna!)

Svenska Kemisamfundet har nämligen anordnat Berzeliusdagarna sedan 1956 med syftet att ge svenska gymnasister en inblick i vad det innebär att studera kemi på högskola och vad man jobbar med som kemist. Omkring 350 gymnasieelever deltar årligen i arrangemanget på Stockholms universitet (354 stycken från 165 skolor i år), genom stipendier finansierade av skolor och näringsliv i hela Sverige. Duktiga forskare från universitet och industri i landet samt utomlands håller korta, inspirerande föredrag om sin forskning, sin vardag och värdet av naturvetenskaplig utbildning: ”Jag tyckte Berzeliusdagarna var intressant med bra föreläsare och är tacksam för möjligheten att få åka iväg på det och träffa elever från andra delar av Sverige, som tycker om kemi, samma som jag” berättar Felicia.

Några teman som lyftes fram var exempelvis ”Periodiska systemet - nu och i framtiden. Och hur använder en kemist det egentligen?” eller ”Kemikalier i vår vardag - både möjligheter och hot”. ”Föreläsningarna var jätte intressanta och jag fick veta vad man gör som en kemist och som en forskare inom kemi. Jag fick också veta vad det fanns för olika yrken och områden inom kemi. Det bästa med det hela var nog att få träffa många andra strålande och engagerade elever som man kunde diskutera de spännande föreläsningarna med! Jag är väldigt tacksam för möjligheten och jag hoppas att fler kemi-intresserade elever får den chansen i framtiden,” poängterar Ehsan.

Lycka till i framtiden, Felicia och Ehsan. Kemivärlden väntar på er!