Mycket fin, coronaanpassad filmkväll med gymnasiearbeten av våra Estet- och Mediaelever

26 augusti
Mycket fin, coronaanpassad filmkväll med gymnasiearbeten av våra Estet- och Mediaelever

Igår kväll vid Arkivhuset i Smedjebacken hade VBU i samarbete med Stiftelsen Arkivbyggnaden en premiärvisning utomhus av gymnasiearbeten gjorda av Media- och Estetelever. 

Vi är mycket glada att få samarbeta med så duktiga elever från VBU angående denna offentliga visning och vi hoppas att det är bara är första steget inför våra framtida projekt,” inledde ordförande i Stiftelsen Arkivbyggnaden i Smedjebacken,  Jan Axel Nordlander.

Först ut visades filmerna som gjordes under Filmdagar på VBU, den internationella filmveckan där elever från olika VBU-program samarbetade med andra unga filmskapare från Tyskland, Kroatien, Storbritannien och Grekland.  ”Vi är väldigt stolta och glada att vi kan utveckla filmarbetet på VBU, speciellt under de senaste åren, för genom filmerna gjorda av våra elever blir Ludvika satt på den europeiska ungdomsfilmkartan. Det bidrar till att vi idag har flera  av våra elever som fortsätter sin utveckling inom film och media på högskolan. Dessutom startade vi nu i höst en ny inriktning inom Estetiska programmet på VBU, Estetik och media – den första generationen av elever har precis påbörjat den och vi ser fram emot deras film- och mediaarbeten,” berättade Lotta Stål från Samhäll-media och Estetiska programmet på VBU.

Huvuddelen av kvällen var premiärvisningen av elevernas gymnasiearbeten. Det är viktigt att lägga till att alla filmer är gjorda under coronatider, filmat och redigerat, vilket var en komplett ny utmaning både för elever och deras mentorer, men det visades sig att det är precis sådan kunskap och yrken som ligger i tiden med nuvarande situation. Man kunde se följande filmer:

*Att förebygga ungdomsbrottslighet (r: Jennifer Hermansson)
*Att vara ung idag (r: Victoria Ludvigsson)
*Home Sweet Home (r: Moa Villasmil)
*Hur ska man dela upp föräldraledigheten? (r: Rebecka Ax)
*Missbruk bland unga (r: Linnéa Palmqvist)
*Säters Fasta Paviljong (r: Enoir Almarsoomi)
*Så länge en kvinna är bunden är ingen av oss fri (r: Evelina Söderberg)
*Vad händer efter döden? (r: Anna Magnusson)

Flera av filmerna hade en reportageliknande form, vilket är självklart då eleverna läser media med en del journalistik. Men där fanns också den interaktiva dokumentären med intervjuer och arkivmaterial och ett estetiskt reportage. Dessutom hade man också den så kallade förklarande formen, där berättarrösten vänder sig direkt till publiken, den poetiska formen, med symboler och metaforer, och den performativa  dokumentären som är expressiv och som låter betraktaren uppleva och hitta svaret. Bland sju dokumentärfilmer visades också en animerad film av Moa Villasmil, som  snart ska ha sin internationella premiär på en av de största ungdomsfilmfestivalerna, Four River Film Festivalen i Kroatien i början av september.

Vi ser fram emot nya filmer av VBUs både tidigare och nuvarande elever. Förhoppningsvis ska man kunna visa dem också utan coronaanpassningar. Men trots fysisk distans och en kall sensommarkväll, var det en filmvisning fylld med både social värme och glädje igår.