Julkonserter i Kulturskolan: upplevelser fulla av glädje

14 december
Julkonserter i Kulturskolan: upplevelser fulla av glädje

December är månad av julkonserter i Kulturskolan. Alla orkestrar presenterar sina verk som är kopplade till temat julen till sina föräldrar, vänner, men också till väldig speciell publik. Vi besökte några av konserter och njöt av bra musik och julstämning.
Fiol- och pianoelever, men också Kulturskolans kör med sina lärare Kerstin Backlin, Petra Jablonski och Lena Wolf förberedde en underbar konsert för boende av Granlidens ålderdomshem i Grängesberg: ”För mina två fiolelever var det en stor upplevelse att vara med på konserten på Granliden. Det var första gången de skulle spela solo, med stycken de själva valt. ” förklarar Kerstin. ”Som en del av kulturskolans utåtriktade verksamhet tar vi med elever till äldreboenden. Mötet mellan unga, som kanske får stå för första gången på en scen, och en publik är viktig för den skapande processen och för den egna identiteten. Att vi dessutom får glädja andra människor är fantastiskt ur en pedagogs synpunkt”, berättar Petra.
Ett par dagar senare genomförde Kulturskolans blåsorkestrar sin traditionella julavslutning i Ludvika Ulrika kyrka förra veckan, ledd av John Andersson, Louise Sundquist och Lars Trygg. Hela stämningen var helt glädjefullt: vackra julpsalmer blandades med svängiga jullåtar som spelades av orkestrar av alla äldre. ”Blås i Advent avslutades med att alla orkestrar tillsammans spelade Jingle bells, som var speciellt inspirerande,” berättar Louise Sundquist, pedagogisk verksamhetsledare på Kulturskolan.
Sina 45 minuter på scen hade stråkorkestrar också. Kyrkskolans aula var nästan fullsatt med nöjda föräldrar, syskon, andra familjemedlemmar och vänner. "Vi hade en härlig julavslutning med våra tre yngre stråkorkestrar. Finklädda, glada elever som spelade och sjöng så fint för en entusiastisk publik!” säger en av stråkorkestrar lärarna Anna Vikersjö. Det var en väldigt trevlig musikafton. Vi kan bara undra: varför är det inte jul året om?

/Skrivet av lärarna från Västerbergslagens Kulturskolan/