Internationella erfarenheter i Bad Honnef

07 november
Internationella erfarenheter i Bad Honnef

Den här veckan är tio elever från VBU Gymnasium i Bad Honnef på utbyte.

Bad Honnef är Ludvikas vänort. Det innebär att Ludvika har ett samarbete med Bad Honnef, till exempel genom utbyten eller gemensamma projekt. Eleverna besöker gymnasieskolan Schloss Hagerhof som är beläget i ett gammalt slott. Det finns ett stort intresse för Sverige och Ludvika i Bad Honnef, många av eleverna där konkurrerar om platserna i utbytet.

- Det är superbra med internationella utbyten för att förstå varandra över nationsgränserna. Man inser att vi är lika varandra fastän vi är från olika länder, förklarar Helen Salinas, som är en av de ansvariga lärarna.

- Kanske är vi också lite olika och det är det som gör det spännande, att få nya perspektiv på saker och ting här i världen och i livet.

Eleverna lär sig att kommunicera på engelska och tyska, de får förståelse för andra människor och kulturer, får nya erfarenheter, kunskaper, resvana, kontakter och vänner. Efter förra utbytet år 2014 är det två av tio av eleverna som nu har arbetat i Tyskland.

- Dessutom är det kul! säger Salinas.

Utbytet är en del av VBU Gymnasiums FN-skolekoncept. Det är en väldigt bra erfarenhet för de elever som vill satsa på att arbeta internationellt.

Gruppen som åker kommer från många olika program, alla som har haft intresse har fått följa med och det kostar ingenting förutom egna fickpengar.

Lärarna bor hos sina lärarkollegor på orten och eleverna bor hos värdfamiljer.

- Det tycker många elever är jobbigt. Att bo hemma hos någon och att ha någon boende hos sig när Schloss Hagerhof besöker oss. Men efteråt tycker man ofta att det är den biten som har varit roligast och mest givande, för det är verkligen då man kommer landet och kulturen nära. Ett hotell är alltid ett hotell oavsett var du bor i världen. Hemma hos en familj är det ”på riktigt”. Sen får man verkligen se de bästa ställena på platsen för man blir guidad av folk som bor där och vet ”allt”! Man är inte bara en turist, berättar Salinas.

Det här utbytet har organiserats två gånger år 2014 och 2016.

- Det innebär en del extra arbete för både elever och lärare med det är det värt, poängterar Salinas.

- Vi planerar definitivt att hålla igång det här utbytet för våra elever har varit väldigt nöjda. I Bad Honnef är de jätteintresserade och seriösa. Vi har ett jättebra samarbete med vänortsföreningen i Ludvika. Som ett led i att ytterligare stärka banden mellan våra vänorter planerar VBU-lärarna Anna Romuk-Wodoracki och jag att cykla till Bad Honnef till sommaren. Tre Bad Honnef-killar gjorde det för några år sen fast sträckan Bad Honnef-Ludvika förstås och det är dags för revansch tänkte vi coola VBU-cykeltjejer! säger Salinas.

 

Länk till skolan Schloss Hagerhof

Adress till artikel om Bad Honnef-cyklisterna: http://www.dt.se/dalarna/ludvika/vanortsbesok-pa-cykel