FN-dagen på SA och ES program

26 oktober
FN-dagen på SA och ES program

Den 24 oktober varje år firas FN-dagen. Från att i början ha varit 51 medlemsländer, som godkände FN-stadgan 1945 av de Förenta Nationerna, har medlemsantalet vuxit till hela 193 länder. Sedan grundandet av FN har det huvudsakliga målet varit att främja internationellt samarbete, och varje dag sedan dess har FN arbetat för att säkerställa hållbar utveckling, mänskliga rättigheter och fred och säkerhet för alla människor världen över.
VBU, som en gymnasieskola med engagemang för internationella frågor, är certifierad FN-skola. Samhälls- och Estetprogrammet firade FN-dagen med sina elever genom flera olika aktiviteter. Veckan innan FN-dagen gjorde elever flera praktiska projekt. Till exempel; affischer om inspirerande kvinnor inom engelskakursen och eleverna gjorde uppgifter inom bild och form med tema av FN-dagen. Alla projekt visades under FN-dagen. Dessutom har elever tittat på filmer med FN-tema som var del av världsomspännande ungdomsfilmsskapande festivalen Plural+ i New York. I början av filmvisningen tittade de också på dokumentärfilmen ”Womanhood”, som handlar om kvinnlighet. Filmen spelades in under våren 2018 i kursen mediaproduktion 2 som ett gymnasiearbete. Rebecca Li, regissör av filmen och tidigare elev, besökte VBU och pratade om sin film och kvinnors betydelse kopplat till FN:s globala mål. Efter filmvisning arbetade alla elever med sina mentorer i klassrummen och diskuterade vidare kring filmernas tema.
”Det här året var vi fokuserat på två av 17 globala målen för hållbar utveckling: jämställdhet och minskad ojämlikhet. Vi hade en bra diskussion med våra elever inom filmvisning, små praktisk arbeten och grupparbete inom klassrummet”, berättar ES och SA programmens lärare. Sist men inte mist, för att ha ännu bättre atmosfär gjorde ES eleverna en kort musikkonsert. Det var verkligen en både rolig och viktig dag på vår skola!
/Skrivet av lärarna från VBUs Samhällsvetenskapliga programmet/