Internationellt filmsamarbete, Dalarnas filmpedagoger nätverksträff, gratis filmvisning av ”1917” och mycket mer...

12 februari
Internationellt filmsamarbete, Dalarnas filmpedagoger nätverksträff, gratis filmvisning av ”1917” och mycket mer...

Filmdagar på VBU är en internationell ungdomsfilmverkstad som VBU genomför i samarbete med Västebergslagens Kulturskola och flera internationella partner, med stöd av Film i Dalarna. Elever från VBU (Medieelever åk 2 och 3, samt en grupp elever från Estetiska programmet, Ekonomiprogrammet och Introduktionsprogram) kommer att samarbeta med elever från Tyskland, Kroatien, Irland och Grekland  som kommer till Dalarna under vecka 8 (16/02 – 22/02). De ska arbeta i fyra grupper med internationella mentorer med att göra fyra filmer kopplade till FN´s globala mål, som kommer att representera fyra olika genrer: dokumentärfilm, spelfilm, experimentalfilm och musikvideo.

De fyra filmerna kommer att visas under den sista dagen av det internationella utbytet i VBUs aula för gymnasiets elever med en kompletterande analys, tillsammans med andra ungdomsfilmer från hela Dalarna. Samma dag ska det också organiseras en nätverksträff för filmpedagoger från Dalarna i samarbete med Film i Dalarna, också på VBU. Hela schemat för fredag, 21/2 finns här:

  • 09:45 – 10:45 – första filmpasset för gymnasiet
  • 10:45 – 11:15 – musik konsert i korridoren (i samarbete med Estetiska programmet och Kulturskolan)
  • 11:15 – 12:15 – andra filmpasset för gymnasiet
  • 12:15 – 12:45 – filmquiz+ filmfika

För att anmäla sin klass för att komma till visningen i aulan följ Google länken eller kontakta Lotta Stål (charlotta.stal@vbu.ludvika.se) eller Marija Ratkovic Vidakovic (marija.ratkovic.vidakovic@vbu.ludvika.se).

Som avslutning av Filmdagar på VBU visas filmen ”1917” gratis för allmänheten i Folkets hus, Aveny på fredag, 21/2, kl. 18.00. ”1917 får mig att glömma tid och rum” är bara en av recensionerna om filmen. Den berättar om två brittiska soldater som får i uppdrag att ta sig långt in bakom fiendelinjen för att varna ett regemente för ett bakhåll som tyskarna planerar.  Sam Mendes mästerverk fick tre Oskars, bland annat för bästa filmfoto. Filmerna som våra och de internationella eleverna gör under veckan visas också som förfilmer till ”1917” – en riktig premiärvisning för de unga filmarna, eller hur?