Ett elevutbyte: våra elever besökte sina tyska vänner i Bad Honnef!

13 november
Ett elevutbyte: våra elever besökte sina tyska vänner i Bad Honnef!

Kommer ni ihåg de tyska gymnasieeleverna som besökte oss i juni? Nu var det dags att lära känna deras land och kultur. Så förra veckan var väldig speciellt för våra elever från naturvetenskapliga, estetiska och introduktionsprogrammet. 10 elever, tillsammans med sina lärare Helen Salinas och Duška Jansson Dobrota besökte Bad Honnef, en liten, charmig stad i Tyskland och vår vänortsskola Schloss Hagerhof (som är, som namnet säger, beläget i ett gammalt slott). Utbytet är en del av VBU Gymnasiums FN-skolkoncept, och det började 2014 och leder till en väldigt bra erfarenhet för de elever som vill satsa på att arbeta internationellt, få nya perspektiv, kunskap och kreativt skapande för att bygga nya kontakter för framtiden. Till exempel två elever som var inblandade i det första utbytet har jobbat i Tyskland. ”Det bästa med utbyten är att se hur eleverna växer och utvecklas. De vågar ta språnget och resa iväg utan familj och pröva något nytt ”själva”. De lär sig massor om världen och om sig själva. Och så lär de känna tyska ungdomar och deras familjer, och fastän Tyskland verkar så nära och likadant som Sverige, så är mycket annorlunda kulturellt. Samtidigt upptäcker man att vi är bra lika ändå, vi människor. Det är verkligen en upplevelse med utbyten. De finns alltid med en sen i livet,” förklarar Helen Salinas.

Under utbytet bodde elever hos värdfamiljer (för att uppleva varandras kulturer på riktig), var med på gymnasielektioner och besökte kulturella attraktioner: stadsrundtur  av Bonn och Köln, som ligger i närhet av Bad Honnef, ön Grafenwert i floden Rhen, Adenauers hus i Rhöndorf, slottet ”Drachenburg”, ”Haus der Geschichte” - ett museum om Tyskland efter andra världskriget. ”Det var en väldigt rolig upplevelse! Värdfamiljen och de tyska eleverna var jättetrevliga och välkomnande. Vi fick ett jättebra program då vi fick se det vackra Bad Honnef men även Bonn och Köln. I programmet fick vi även gå på en del intressanta museer, besöka slott och även gå runt och uppleva städerna på egen hand. Vi spenderade mycket av kvällarna med de tyska eleverna som hade planerat in bland annat spelkvällar.
Det var en väldigt lyckad resa,” berättade Joline Witteberg Barret (ES17).

Ett bra exempel på våra elever och hela skolans internationella samarbete, eller hur? Vi ser fram emot nästa steg i denna vänskap mellan VBU och Schloss Hagerhof. Det ryktas om att det kommer att handla om hållbar utveckling och miljö. Vill du med och delta, hör av dig till  kontakta Lena HögbergDuška Jansson Dobrota eller Helen Salinas.