Elever från Estetiska programmet på Fresh Film Festivalen på Irland

27 mars
Elever från Estetiska programmet på Fresh Film Festivalen på Irland

Filmen „Mannen på månen“, regisserad av André Abrahamsson och Rubén Pérez Avalos (båda ES14), visades på Fresh Film Festivalen, en internationell ungdomsfilmfestival, på Irland förra veckan. Filmen kom med i tävlingen tillsammans med 40 andra filmer som valdes ut av 1 500 inskickade filmer. "Mannen på månen“, är inspirerad av film Noir och spelades in under våren 2017 av elever i åk 3 på kursen Estetisk kommunikation 2.
Tre medlemmar i filmteamet, Andre Abrahamsson, Jonathan Bäckman Lind och Greta Wilhelmsson, var med på Irland och deltog i olika festivalaktiviteter, tillsammans med andra internationella gäster:

- Resan har varit fantastisk, vi har träffat och lärt känna flera unga filmskapare från andra delar av världen och jobbat och umgåtts tillsammans under några väldigt roliga dagar, berättar Jonathan. Greta fortsätter med att säga att erfarenheten från Fresh Film Festivalen har varit inspirerande, rolig och väldigt givande. Schemat var fullspäckat med olika workshops varje dag, allt från grafiktryck till storyboarding och en heldag där vi skapade en kortfilm. Vi har lärt oss flera tekniker för konstskapande och lärt känna människor från hela världen, avslutar hon.

- Det har varit otroligt spännande och inspirerande att vår film blev utvald bland 1 500 filmer att representera Sverige, jag ser verkligen fram emot att producera mera film i framtiden och vår resa till Fresh Film festivalen har motiverat mig mycket, sammanfattade André.

Inom ramen för festivalen genomfördes också ett Symposium för lärare och andra filmmakare om ungdomsfilmmakning med deltagare från både Irland, Grekland, Storbritannien, Spanien, Brasilien, Kroatien och Sverige. En av deltagarna var Marija Ratkovic Vidakovic som är filmproducent och regissör, men också lärarassistent på VBU. På symposiet delade hon med sig av sin erfarenhet av att arbeta med ungdomar inom film och organisering av ungdomsfilmfestivalen.